Vägarbetare döms för skadegörelse på bil

Mönsterås kommun Artikeln publicerades
Växjö tingsrätt har nu dömt en man från Mönsterås kommun för att ha slagit en asfaltsraka i en bil. Mannen jobbade vid ett vägarbete och tyckte att föraren körde för fort.
Foto: Johan Nilsson/TT
Växjö tingsrätt har nu dömt en man från Mönsterås kommun för att ha slagit en asfaltsraka i en bil. Mannen jobbade vid ett vägarbete och tyckte att föraren körde för fort.

En vägarbetare döms nu till villkorlig dom och dagsböter för att ha slagit en asfaltsraka i vindrutan på en förbipasserande bil.

Han ska även betala ett skadestånd på drygt 13 000 kronor.

Det var i november förra året som mannen jobbade vid ett vägbygge på E4. Han har själv berättat hur han gick ut på vägbanan när han såg bilen komma och satte ner rakan för att få föraren att sänka farten.

Enligt mannen körde kvinnan alldeles för fort och han uppfattade att hon inte ens såg honom. Han blev då rädd och arg och slog asfaltsrakan i vindrutan och på taket på bilen.

”Föraren agerade respektlöst och jag var rädd att någon av mina kollegor skulle dö”, har mannen uppgivit i polisförhör.

Växjö tingsrätt anser dock att situationen på platsen inte var av sådan art att den hotade liv eller hälsa på de personer som arbetade där.

”Det förelåg inte sådan nöd, vare sig verklig eller inbillad. Han kan därför inte gå fri från ansvar på grund av nöd”, skriver rätten i sin dom.

Mannen är i 30-årsåldern och hemmahörande i Mönsterås kommun. Han förekommer sedan tidigare under sex avsnitt i belastningsregistret men lever i dag ett ordnat liv. Straffet stannar därför vid villkorlig dom och dagsböter, i stället för ett kortare fängelsestraff.

Dagsböterna uppgår till 10 800 kronor. Utöver det ska mannen betala drygt 13 000 kronor i skadestånd till bilägaren.