Nöje

Årets soliga Diggiloo-turné hölls i slottsruinen

Borgholm Artikeln publicerades
Foto: Lindah Tisjö

I år tog årets Diggiloo-artister plats i Borgholms slottsruin istället för på Borgholms idrottsplats där det har varit tidigare år. Artisterna levererade som vanligt och ruinens omringande murar fick det hela att kännas än mer intimt.

Torsdagens Diggiloo-show bjöd på vackert väder, anrik miljö och några av Sveriges just nu populäraste artister. Och så Christer Björkman.

Inget ont om Mister Mello, han är säkert fin och bra på alla sätt, men jag förstod faktiskt varken innan eller efter föreställningen vad han gjorde i årets turné. Visst, hans låt ”Imorgon är en annan dag” är ju vacker, men det slutar liksom där.

Ida Redig däremot var en hyfsat ny bekantskap för mig, och säkert för några andra i publiken, men hon överraskade positivt. Hennes vackra och speciella röst fick håret på armarna att resa sig när hon inledde föreställningen med att sjunga låten ”God morgon”.

Även årets komiker, Marika Carlsson, överträffade både sig själv och förra årets komiker Özz Nüjen. Hon fick publiken att brista ut i gapskratt flera gånger och hennes imitation av småländska och det stora, smittande leendet fick nog alla i publiken att åtminstone tillfälligt glömma sina bekymmer.

Föreställningens stora stjärna var utan tvekan Ola Salo. Stjärnornas stjärna. Med sitt underbara scenspråk och sin fantastiska röst tog han publiken med storm. När han körde The ark-medleyt så sjöng hela ruinen med i ”Calleth you, cometh I” och det kändes som en tidsresa tillbaka till i början av 2000-talet.

Mariette körde sitt bidrag från årets melodifestival, ”For you”, och hennes utstrålning och vackra röst hade tagit sig lång ut på allvaret om det inte hade varit för ruinens kraftiga väggar.

Höjdpunkterna i föreställningen var, förutom The ark-medleyt och Mariettes mellobidrag, när Tommy Nilsson framförde sin vackra och kärleksfulla hyllning till hans före detta svärmor och hela svenska folkets Lill-Babs. Till tonerna av Elvis Costellos ”She” sjöng han om hur kärleksfull, omtänksam och full av liv hon var samtidigt som det på storbildsskärmen visades små klipp av sångerskan. Jag såg många rörda ansikten bland publiken och Tommy Nilsson själv var märkbart berörd.

En annan höjdpunkt som också berörde publiken på ett känslomässigt plan var när Marika Carlsson berättade om hur hon i hela sitt liv känt sig utanför, dels på grund av sin hudfärg men också på grund utav sin sexualitet, men att hon inte längre tänker försöka anpassa sig efter hur andra människor vill att hon ska vara. Detta följdes av låten ”This is me” där alla artisterna sjöng om vikten i att få vara sig själv.

Mendez salsa-medley var också en höjdare och en skjuts tillbaka till tidigt 2000-tal med låtar som ”Razor tounge” och ”Carnaval”.

Efter en helkväll fylld av skratt, dans och musik så lämnade nog de allra flesta i publiken ruinen med en varm känsla i bröstet.

Jag längtar redan till nästa års föreställning.

+ 22

Fakta om

Årets artister

Charlotte Perrelli

David Lindgren

Mariette

Marika Carlsson

Ola Salo

Kamferdrops

Mendez

Christer Björkman

Ida Redig

Tommy Nilsson

Visa mer...