100-årsjubileum för biodlarförening

Nybro Artikeln publicerades
Bernt Karlsson och Leif Skanebäck sköter föreningens bin tillsammans med andra medlemmar. Runt midsommar brukar den första honungen kunna skördas.
Foto:Camilla Segerberg
Bernt Karlsson och Leif Skanebäck sköter föreningens bin tillsammans med andra medlemmar. Runt midsommar brukar den första honungen kunna skördas.

1916 startades Östra Kronobergs biodlarförening nummer 87.

I dag heter föreningen Hällebergas biodlarförening och i helgen ställdes det till med fest för att fira de 100 åren.

Den 15 januari 1916 gick sex personer från Nybro med omnejd samman kring det gemensamma intresset för bin och startade en förening. Namnet blev Östra Kronobergs biodlarförening nummer 87. Två år senare hade det bytits ut mot det nuvarande namnet, Hälleberga biodlarförening.

När de var som flest medlemmar var de över 100 stycken. I dag är de 39.

– Under kriget, när man fick sockerransoner, så fick man mer socker om man hade bin. Då var det många som gick med, säger Bernt Karlsson, ordförande i föreningen.

Han har varit medlem i tolv år, och suttit som ordförande i åtta. För honom blev pensionen startskottet på biodlingen.

– Jag hade ju hört gubbarna jag jobbade med prata om deras jädra bin. Så jag gick en kurs och sen skaffade jag egna.

Föreningens kassör, Leif Skanebäck, har hållit på med bin i över 40 år.

– Jag började av en slump. En svärm satte sig i en av skorstenarna på gården jag växte upp i, och jag gick och funderade på den ett tag. Året efter svärmade bina till ett träd på gården och då fångade vi in dem. Sen dess har jag fortsatt, berättar Leif Skanebäck.

Föreningen har fem samhällen som de äger och sköter tillsammans. För att fira de hundra år som biodlarna har hållit i gång sin förening anordnade de i helgen en fest. Trerättersmeny, historik om föreningen och underhållning stod på schemat. Både medlemmar och andra var inbjudna.

Nu hoppas medlemmarna att föreningen håller ett bra tag till.

– Det är tungt att få yngre till föreningar, inte bara biodlarföreningar, säger Leif Skanebäck.