Kosläpp – inte längre någon självklarhet: ”Ett orosmoment”

Nybro Artikeln publicerades
Kosläpp på Anderssons mjölkgård i Brokagärde utanför Nybro 2017.
Foto: Pia Olofsson
Kosläpp på Anderssons mjölkgård i Brokagärde utanför Nybro 2017.

Vår, värme – och kosläpp. Snart flera öppnar gårdar i länet upp för besökare. Men kosläppet är inte längre något givet evenemang även om det lockar många besökare. På flera platser i landet har arrangörer valt att ställa in på grund av hotbilden.

– Vi har inte själva varit utsatta, men det är ett stort orosmoment. Vi vill inte att det ska bli något fult av den här dagen, säger Amanda Andersson, en av de drivande krafterna i familjen som har Brokagärde Ekogård i Madesjö.

De är bland de första gårdarna ut i landet med Arlas officiella kosläpp och bjuder in allmänheten till detta den 27 april.

Fakta

Här är kosläppen i länet

Följande Arla-gårdar har anmält kosläpp i Kalmar län:

27 april: Brokagärde ekogård (Nybro) Lörstad gård (Blackstad).

1 maj: Rugstorps lantgård (Rockneby).

4 maj: Naturbruksgymnasiet (Ingelstorp).

5 maj: Råshult (Vimmerby), Bröms (Bergkvara).

11 maj: Järnudda gård (Hultsfred).

Visa mer...

Från flera håll i landet har det de senaste veckorna rapporterats om arrangörer av kosläpp som väljer att ge vika för demonstrationer och hot från djurrättsaktivister. Sedan tonläget skruvats upp i år har Arla valt att polisanmäla djurrättsaktivisterna.

– Det får bli ett slut på det här, säger Arla Foods VD Peder Tuborgh, till Land Lantbruk, och syftar på aktivisters spridning av Arlas lista över kosläpp i sociala medier med uppmaningen att slå till hårdare i år.

– Under många år så har antalet aktivister på kosläppen ökat. Med det och det aktuella inlägget på sociala medier så är det dags för nästa steg, säger Peder Tuborgh.

Arla stöttar gårdarna som vill arrangera kosläppen, bland annat Brokagärde Ekogård. Detta sker bland annat kring hotbilden, men även rent praktiskt kring själva arrangemanget, som är en stor apparat. Bara till Brokagärde har det kommit uppskattningsvis 1 700 besökare per gång vid de tidigare kosläppen. Detta är det tredje året som gården deltar.

 

”Vi gör det för konsumenterna, det är många som uppskattar det.”

– Det är ingen självklarhet, vi ifrågasätter om vi ska lägga tiden på detta, framför allt nu när vi har haft ett år av torka. Det är ju inget vi tjänar pengar på. Men vi gör det för konsumenterna, det är många som uppskattar det och det är ett bra tillfälle för oss att möta kunder och höra hur efterfrågan ser ut. Och de får se vad vi håller på med, vi kan visa upp hur hela cirkeln sluts här, säger Amanda Andersson.

Hon framhåller att kosläppet möjliggörs genom stöttning med det praktiska från familj, släkt och vänner.

– En stor eloge till alla som hjälper oss.

Fakta

Kosläpp har blivit folkfest

För att besöka Arlas kosläpp behöver man föranmäla sig och när anmälningarna öppnade i mitten av mars kom det in 50 000 anmälningar på bara några timmar.

Förra året anmälde sig 185 000 personer till kosläppen i landet, där de största gårdarna kan få ta emot uppemot 9 000 besökare.

Framför allt är trycket stort kring storstäderna. Exempelvis blev en gård på Ekerö utanför Stockholm fullbokad på femtio minuter när anmälningarna öppnades.

För Arla är det 14:e året i rad som kosläpp arrangeras:

Årets kosläpp är det fjortonde i rad, och Arla märker tydligt hur intresset ökar för varje år.

– I storstäder har många tappat anknytningen till jordbruket. Jag tror att man uppskattar att se hur det fungerar på en gård och att få se våra kor hoppa och skutta av glädje när de får komma ut på grönbete, säger Fredrik Larm på Arla till TT.

Källa: TT

Visa mer...

 

TV: Så här såg det ut på Brokagärde vid kosläppet 2018: