Man åtalad för våldtäkt - frias även i hovrätten

Nybro Artikeln publicerades

Hovrätten går på Kalmar tingsrätts linje och frikänner en Nybrobo som åtalats för våldtäkt och sexuellt ofredande mot barn. Trots att hovrätten anser att målsäganden är trovärdig frias mannen.

I augusti friades Nybrobon av Kalmar tingsrätt, men domen överklagades. Nu fastställer hovrätten samma domslut utan några ändringar.

Nybrobon åtalades för våldtäkt och sexuellt ofredande på en underårig flicka. Mannen är styvpappa till flickan.

Enligt åtalet ska övergreppen ha skett i över ett år när flickans mamma inte var i närheten. Men mamma anser att flickans vittnesmål inte stämmer.

Mannen åtalades för sju punkter av övergrepp. Förhören med mamman och en bekant till familjen stämmer inte överens med flickans berättelse gällande två av åtalspunkterna. Trots att hovrätten bedömer att flickan gett ett trovärdigt intryck frias mannen.

– Jag kan förstå hur hovrätten resonerar även om jag gör en annan bedömning i mitt åtal, säger Robert Knutsson, kammaråklagare.

Är det inte ovanligt att någon frias när målsägande anses trovärdig i fem av sju åtalspunkter?

– Det är inget extraordinärt att åtalet ogillas utan det händer då och då. Målsägande har en detaljerad och konsekvent berättelse, men de två vittnenas berättelse stämmer inte överens med målsägandes. Det krävs höga beviskrav, säger Robert Knutsson.