Otäck arbetsplatsolycka på golvfabrik

Nybro Artikeln publicerades

En kvinna råkade ut för en otäck olycka på golvfabriken Kährs i Nybro under natten till fredag då hon fastnade med en scarf i en maskin.

Kvinnan vårdas nu på intensivvårdsavdelningen, men ska efter omständigheterna vara okej.

Larmet om olyckan kom vid 01.30-tiden natten mot fredag. Enligt Jonas Jerklind, som är platschef på Kährs i Nybro, fastnade en anställd med en scarf eller dylikt i en maskin.

– Vi har inte händelseförloppet klart för oss till 100 procent. Hon klämdes fast, men vi hade tur och efter mycket rådigt ingripande från våra andra medarbetare som lyckades snabbt trycka på nödstoppet och skära loss scarfen. Enligt de uppgifter jag fått ska medarbetaren efter omständigheterna må bra, säger Jonas Jerklind, platschef på Kährs i Nybro.

Jonas Jerklind berättar att scarf inte ingår i arbetskläderna, men vill inte kommentera hur det kommer sig att den anställde bar detta när olyckan inträffade.

Vad är det för typ av maskin?

– En ganska stor maskin där man pressar samman den övre delen av parketten med den undre delen. Den är ganska avancerad och svår att förklara enklare. Den kommer inte komma igång förrän arbetsmiljöinspektionen varit här, vi har spärrat av den delen.

Hur känns det?

– Den första känslan var naturligtvis bestörtning, samtidigt en jättelättnad när jag fick veta att det ändå verkat ha gott väl för medarbetaren. Det är tacksamt att vi har medarbetare som varit vaksamma och löst det här på ett rådigt sätt, säger Jonas Jerklind.

Kährs har redan startat en utredning för att ta reda på vad som gått snett och hur det ska undvikas i framtiden.

– Jag vill också berömma ambulanspersonalen som kom tillbaka efter olyckan och gav feedback. Många anställda var rädda och chockade innan de fått mer information, säger Jerklind.

Tidigt på morgonen uppgav länssjukhuset i Kalmar att kvinnan vårdas på intensivvårdsavdelningen.

– Som jag förstod det så svävade hon i livsfara, men hennes arbetskamrat räddade henne. Exakt hur vet jag inte, kanske genom att stänga av maskinen eller att slita loss plagget från maskinen, säger Jörgen Gustavsson vid Växjöpolisen, till P4 Kalmar.

Platsen är avspärrad för teknisk undersökning.

Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada i samband med arbetsplatsolycka.