Vem sprängde toaletten?

Nybro Artikeln publicerades
5 bilder

Någon har sprängt Nybros enda offentliga toalett vid stationen, troligen med någon slags fyrverkeripjäs. ”Det måste ha smällt duktigt”.

Toaletten är stängd sedan skadegörelsen polisanmäldes i lördags.

– Det låg rester av en smällare eller raket i högen där toaletten stått, berättar Albin Berg från kommunens fastighetsförvaltning.

Jens Ahlgren som driver Stationscafét 20Elvan intill sträcker ut huvudet och undrar om det kommer någon ny toalett snart. Det är något hans kunder och väntande resenärer på stationen efterfrågar starkt.

– Det måste ha smällt duktigt, men jag vet ingen som hört något, säger han.

– Jag tycker det är tragiskt. Det har alltid varit skadegörelse på toaletten men de senaste månaderna har det blivit mycket värre. Jag vet inte vem det är men här hänger mycket ungdomar på kvällarna.

Denna gång är det rosa taggar, signaturer, kladdade över väggarna inne på toaletten, tidigare har man klottrat med andra färger, berättar Albin Berg.

Det har inte kommit någon polis för att undersöka brottsplatsen.

– Regionledningscentralen i Malmö är informerade och de valde att inte göra någon åtgärd, säger Glenn Adolfsson vid Nybropolisen.

Han säger att polisen är positiv till kameraövervakning och att polis och kommun ska samarbeta mer kring säkerheten vid stationen i samband med medborgardialogen.

Sedan i somras har det varit gratis att använda den offentliga toaletten vid stationen. Då togs myntautomaterna bort efter att de blivit sönderslagna flera gånger. De kostar 18 000 kronor styck, enligt fastighetsskötarna som nu diskuterar om kissnödiga i stället ska få hämta nyckel på kafé eller resecentrum.

Att allmänheten är missnöjd märks i Ivan Petterssons medborgarförslag: ”Det är viktigt för en stads anseende att ha fungerande offentliga toaletter", skriver han sedan de offentliga toaletterna vid Sveaplan rivits och stationstoaletten är ensam kvar. Han efterlyser utvändig kameraövervakning, att man överväger nattstängning och att man kanske kan betala med bankkort för besöket. Om man städar oftare, tre gånger om dagen, blir det kanske lättare att sätta dit de skyldiga och polisanmäla snabbt och därmed undvika den nerkladdade och ibland blodiga toalett som han upplever att det är i dag. ”Ingen vill besöka en sådan toalett" skriver han i medborgarförslaget.