KFF startar egen utredning om nyckelbrickorna

Artikeln publicerades

Det säger KFF:s klubbdirektör Svante Samuelsson efter att klubben startat en egen undersökning av bakgrunden till att flera kalmarbor känner att de blivit lurade av ett företag som delat ut ”gratis” nyckelbrickor med KFF:s emblem.

Fler känner sig lurade

Efter ett halvår har det skickats ut ett erbjudande om förlängning av avtalet, ett erbjudande som många uppfattat som en faktura. Efter det har det kommit påminnelser och till och med inkassokrav.

Efter vår artikel om saken i lördags har flera Kalmarbor hört av sig till tidningen och berättat hur de känt sig lurade av företaget Mysafety som ligger bakom nyckelbrickorna.

– Vi ska undersöka det här noga, säger Svante Samuelsson. Avtalen med det här företaget har slutits via en extern sponsorkonsult som arbetar med många andra idrottsklubbar i landet.

Gratis i sex månader

– Oavsett om företaget kan visa att det rent juridiskt gjort rätt eller ej, så ska inte människor behöva förknippa Kalmar FF med något man kan anse är tveksamt.

Sophie Gernandt är marknadschef på Mysafety.

Hon förklarar att de nyckelbrickor företaget delar ur är gratis i sex månader. Sedan skickas ett erbjudande ut om förlängning. Den som inte betalar in de 69 kronorna som en förlängning kostar har därmed avbrutit sin relation med Mysafety och krävs inte på några mer pengar.

– Vi har 400 000 kunder och är mycket tydliga i vår information. Jag har följt detta flöde och gjort stickprov och kan konstatera att vår kommunikation varit helt korrekt.

Vi har kontakt med personer som fått faktura, påminnelse och inkassokrav. När de hört av sig har ni direkt skrivit av kraven.

– Jag håller med om att det kan verka märkligt. Men det är klart att också vi kan göra fel. Men jag har inte hittat några sådana fall. De som anser att något blivit fel kan höra av sig till oss.

– Vi har inget att dölja utan arbetar aktivt för att på ett positivt sätt reda ut eventuella missförstånd. Det vi kommer att göra är att se över hur vi kan göra våra villkor ännu tydligare.

Skicka tillbaka eller inte?

För den som fått en nyckelbricka men inte vill ha något avtal med Mysafety är det viktigt att inte betala den första fakturan på 69 kronor. Kasta den och gör inget alls. Nyckelbrickan kan du behålla.

Det är nämligen först när de 69 kronorna betalats som det finns ett juridiskt avtal och då blir det tuffare. Avtalet måste sägas upp en månad innan avtalstiden, annars förlängs det på nytt. Uppsägning av avtalet måste göras skriftligt och helst i ett rekommenderat kuvert, nyckelbrickan ska skickas tillbaka. Den som haft avtal måste alltså skicka tillbaka brickan, den som inte haft avtal kan behålla den.

Att bara låta bli att betala eller att skicka tillbaka brickan räknas inte som uppsägning.