Kalmar ger knarket fingret

Artikeln publicerades

–  Jag har jobbat i drygt tio år med Kalmar mot droger och vi märkte av önskemål från både vakter och krögare om bättre kunskap om hur man upptäcker och motverkar droger på krogen. Det kom sig naturligt att vi skulle ansluta oss till Krogar mot knark som förmedlar och samordnar kunskap kring knarket i den här miljön, säger Kjell Lindberg, samordnare i Kalmar mot droger.

Ta bild – vinn ett pris

Kampanjen som inleds hänger till stor del på den enskilda krogbesökaren och att våga ta ställning mot knark på krogen.

Deltagarna uppmanas att ge fingret åt knarket och ta bilder på sig själva när de gör det, samtidigt är deltagarna i kampanjen med och tävlar om olika priser.

– Vi har vässat kampanjen för att nå fram till den yngre generationen som är vår främsta målgrupp. Vi tror att de har högre i tak och är beredda att ge fingret. Det ingår ju i kampanjen att de ska fota sig själva när de just ger fingret, säger Kjell Lindberg.

Attityderna kring knark varierar med generationerna och Kalmar försöker hänga med i mentaliteten.

– Trenden är just nu sådan att fler är väldigt liberala kring cannabisdroger och där måste vi finnas som en tydlig motkraft från vuxenvärlden och motverka det, säger Kjell Lindberg.

Kalmar ligger generellt bra till nationellt med låg förekomst av narkotika jämfört med resten av landet.

Ett ständigt jobb

– Vi gjorde en kartläggning nyligen som visade sig vara positiv för Kalmar. Men det här är ju inget som är konstant utan vi måste ständigt jobba vidare. Läget har ju blivit mycket svårare på senare år med de så kallade nätdrogerna, säger Kjell Lindberg.

 

Kampanjens hemsida hittar du här