Attacken i Berga bär Breiviks signum

Artikeln publicerades

Helt plötsligt kommer en man med basebollträ som slår vilt kring sig och skriker rasistisk dynga. Och naziheilar.

Attacken bär Breiviks signum: Rasistiskt våld mot ungas engagemang för ett bättre samhälle. Det är fruktansvärt och jag tänker på alla de barn och unga som var där. Som hotades och skrämdes. Polisen måste snarast ta fast gärningsmannen.

När jag tänker på honom tänker jag på Uno Svenningsons visa Under ytan:

Alla har vi varit barn

Och hjälplösa nån gång

Älskat utan gränser

Älskat utan tvång

För också gärningsmannenhar ju varit barn och tultat omkring. Vad gick snett?

Jag har ingen aning om hans bakgrund eller motiv.

Men en sak är säker: När klyftorna i samhället ökar och arbetslösheten är hög som nu, då sprider sig rädslan. Och rasismen tar fart.

Känslan av att tro sig bli lämnad efter, att ingen bryr sig, är läskig. Det river upp sår vars smärta kan förvridas till hat.

När otryggheten och ojämlikheten breder ut sig ställs grupper mot varandra. Infödda mot invandrade. Unga mot gamla. Stad mot land.

Den som slutat tro på jämlikhet rustar sig för motsatsen. Med eller utan basebollträ.

Orsaken är likasimpel som obehaglig: Eftersom makten känns ouppnåelig och de som sitter på makten omöjliga att påverka, tycks det enklare att hävda sig mot andra som har det lika illa eller sämre.

Jag älskar Sverige och blir ledsen av att se hur något håller på att gå sönder i vårt land.

Arbetslösheten har bitit sig fast. Skolresultaten faller. De anställda i vården sliter med att ta hand om allt fler gamla och sjuka. Klyftorna växer. Samtidigt som skatterna har sänkts med 130 miljarder. Det har lämnat enorma hål.

I ljuset av detta är det sorgligt, men inte konstigt, att rasismen visar sitt fula tryne.

Men det finnsen lösning: Samarbete och solidaritet. För alla oavsett bakgrund behövs i arbetet för vårt gamla och fria och fjällhöga land.

Det måste bli ett slut på högerns misskötsel av Sverige. Vi måste satsa på varandra.

För att fler ska ha ett jobb att gå till och Sverige ha Europas lägsta arbetslöshet. För att skolan ska ge barn och unga den kunskap och inspiration de behöver. För att hela Sverige ska leva och landsbygden frodas.

Vi måste säga nej till rasismen, varje dag. Och ja till varandra. Bara så kan vi på riktigt stoppa rädslan och rasismen.

 

 

Laila Naraghi

Kolumnisten är uppvuxen i Oskarshamn och är S-riksdagskandidat