Nyheter

Blodig attack mot lyxhotell i Kabul över

Afghanistan Artikeln publicerades
Rök stiger från hotellet i Kabul.
Foto: Rahmat Gul
Rök stiger från hotellet i Kabul.

Minst åtta människor, varav tre gärningsmän, dödades när ett lyxhotell attackerades i Kabul i Afghanistan.

Beväpnade män stormade hotellet och tog gäster och personal som gisslan.

Under attacken som inleddes på lördagskvällen dödades minst fem personer av angriparna och åtta skadades, enligt afghanska myndigheter. Bland de döda finns en utlänning.

Först tolv timmar efter det att byggnaden stormats meddelade inrikesdepartementet att attacken var över. Säkerhetsstyrkor hade då arbetat under morgonen med att säkra hotellet. Bilder i afghansk tv visade hur tjock, svart rök bolmade från huset.

Omkring 150 personer har räddats från hotellet. Av dessa var över 40 utländska medborgare.

Alla tre angripare har dödats.

Kabulbon Abdul Sattar har pratat i telefon med vänner som arbetar på hotellet.

– Plötsligt attackerades en middag som pågick, och sedan bröt de sig in i rummen och tog människor som gisslan, säger han till AFP.

Explosioner och skottlossning hördes under natten från byggnaden.

– Vi gömmer oss på våra rum. Jag vädjar till säkerhetsstyrkorna att rädda oss så snart som möjligt, men jag hör skottlossning från första våningen, sade en hotellgäst under kvällen till AFP.

Intercontinental är ett av två hotell i den afghanska huvudstaden som räknas som lyxhotell. Där hålls ofta bröllop, internationella konferenser och politiska sammankomster.

En grupp med 100 afghanska tjänstemän som ska delta på en it-konferens i helgen bodde på hotellet, enligt landets kommunikations- och it-departement.

– Allt blev kaotiskt direkt. Jag gömde mig bakom en pelare och såg människor som nyss hade roat sig och som nu sprang i väg skrikande, och vissa föll för att de träffats av kulor, säger Aziz Tayeb, chef på ett afghanskt telekombolag.

Det finns inga uppgifter om att svenskar är drabbade, uppger Sveriges utrikesdepartement för TT.

Samma hotell utsattes för en attack i juni 2011. I självmordsdådet, som talibanerna tog på sig efteråt, dödades 21 offer.

Säkerheten i Kabul har förstärkts sedan i maj då omkring 150 människor dödades när en bomb på en lastbil exploderade. Ytterligare 400 människor skadades i attacken, som ingen tagit på sig ansvaret för.