Bojkottar Ryanair

Artikeln publicerades

– Samtidigt säger jag inte att Kalmarborna ska avstå från att flyga med bolaget. Var och en får göra sitt eget val. Jag har gjort mitt.

Igår presenterade Kalmar kommuns Socialdemokratiska ledning den nya flyglinjen till Barcelona. Bolaget som ska trafikera linjen, Ryanair, är ansett som ett av Europas mest antifackliga flygföretag, man tecknar inga kollektivavtal. Behandlingen av de anställda har kritiserats hårt och flera fackliga organisationer bojkottar Ryanair.

Vid den senaste socialdemokratiska kongressen beslutade partiet att ta i med hårdhandskarna mot sådana bolag.

  Under rubriken politiska riktlinjer sägs:

  "I offentlig upphandling ska krav ställas på villkor i enlighet med svenska kollektivavtal. Det är också avgörande att offentliga upphandlare tar ett större ansvar för att säkra att de leverantörer man handlar med fullgör sina åtaganden mot sina anställda när kontrakten utförs."

  – Det är ett dilemma, medger Lena Hallengren.

  – Det är självklart att Kalmar behöver fler knutpunkter för flygtrafiken och vi kan glädja oss över den nya linjen. Samtidigt behöver man inte googla speciellt mycket för att se att Ryanair ofta är i blåsväder.

  Lena Hallengren understryker att hon inte varit inkopplad i arbetet med Ryanairs nya kalmarlinje, hon vet inte vilka alternativ som fanns till bolaget.

  Men ett väldigt klart alternativ hade väl varit att inte teckna något avtal alls med det företaget?

  – Det är många aspekter som ska vägas mot varandra. Vi kämpar för svenska kollektivavtal på svensk arbetsmarknad men ibland kommer man inte ända fram. Det hade förstås varit önskvärt om även Ryanair haft ett sådant.

  Men du flyger inte med bolaget?

  – Nej, inte så länge de inte ändrar sin inställning till kollektivavtal.

  Kalmar Airport AB kommer att betala 80 kronor per passagerare till marknadsföringen i Spanien. Det beräknas kosta 720 000 kronor nästa år. Men totalt förväntas den nya linjen ge flygplatsen ett par hundratusen extra i kassan.

   

  Läs mer om Ryanair-satsningen i papperstidningen (13 december) eller i E-tidningen (13 december).