Nyheter

Brittsommaren slut – ruskväder väntas

Väder Artikeln publicerades

De milda hösttemperaturerna är över. De kommande dagarna letar sig kvicksilvret knappt över 10 grader, och på flera håll väntas snö.

– Det har varit extremt åt andra hållet, men nu blir det mer normalt för årstiden, säger Charlotta Eriksson på SMHI.

Foto: Johan Nilsson/TT

Många har njutit av de temperaturer på närmare 20 grader som brittsommaren på sina håll fört med sig, men nu kommer det blöta, småkyliga väder vi brukar förknippa med årstiden.

Natten mot söndag väntar snörusk i norr, i synnerhet i fjällområdet. Längre österut väntas i stället regn – men snön kan nå så långt ned som till västra Svealand.

– Västliga vindar gör att kallare luft drar ned. Dalarna, Härjedalen och Jämtland kan få snö, men beroende på när den kalla luften passerar kan det bli snö lite längre ned, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.

Sett till temperaturerna blir det läge att dra på sig jackorna i hela landet – Götaland, där det blir som varmast, får temperaturer på runt 10 grader de kommande dagarna.

Längst i norr blir det 0–5 grader, med minusgrader på fjälltopparna.

Även om blött väder väntas är det inte fråga om några ihållande regn- eller snöområden.

– Nu ska ett lågtryck in, men sedan kommer det att vara dagar med mestadels uppehåll. Vädret har varit extremt åt andra hållet, men nu får vi det varannandagsväder som är med normalt för årstiden, säger Charlotta Eriksson

I Kalmar och Oskarshamn blir det, enligt väderlekstjänsten Foreca, strax över 10 grader som varmast. På nätterna några få plusgrader.

 

Fakta

SMHI: Medeltemperatur

Egentligen får man fram bäst medeltemperatur genom att mäta en gång i timmen under hela dygnet, och ta medelvärdet av det. Var tredje timme fungerar också bra. Men många stationer har inte haft mätningar så ofta, därför har en formel tagits fram för att kunna jämföra siffrorna.

SMHI tar fram medeltemperaturer genom att mäta temperaturen vid tre tillfällen under ett dygn; klockan 07, klockan 13 och klockan 19 svensk normaltid. Därefter viktas varje temperatur i en formel där även månaden och longituden har betydelse. Den kan användas för att mäta både dygns- och månadsmedeltemperaturer.

Källa: SMHI

Visa mer...