Bryggor i både Kalmar och mellan människor

Artikeln publicerades

En tidigare minister uppmanar åhörarna att rösta rött och kommunstyrelsens ordförande lovar bättre skolresultat och att man ska bygga en ny brygga.
Men en flagga märker ut sig bland de röda fanorna – den är vit och blå och texten ”hela världens fred” står under bilden av en duva.
För några år sedan var jag i Istanbul på Första maj. För första gången sedan massakern på Taksim-torget 1977 skulle Första maj firas på detta centrala torg.
Jag gick där i ett virrvarr av röda fanor – det kan ha varit med stalinister eller anarkister eller socialdemokrater – just där och då var det viktigaste att vänstern åter fick mötas på den naturliga mötesplatsen.
Igår släpptes den turkiska vänstern inte in på Taksim. Premiärminister Erdogan, nyligen uppmärksammad för att ha försökt stoppa det fria ordet genom att stänga ned Twitter, uppmanade folk att ”ge upp hoppet” om att få samlas på där, enligt brittiska BBC.
Istället möttes den turkiska vänstern av vattenkanoner och 40 000 poliser.
När Kalmars socialdemokrater gick längs med Storgatan igår så gick de även symboliskt tillsammans med den turkiska vänsterns röda fanor längs Bosporen.
De gick med ukrainare, spanjorer och brassar samt med antirasister i Jönköping.
Socialismen är internationell till sin natur. Den består av miljoner individer med miljoner olika önskemål och ambitioner - men aldrig får stängda gränser och ensidigt nationella intressen vara ett av dem.
Strävan efter frihet, jämlikhet och goda villkor för dem som arbetar förenar oss över nationsgränserna.
Därför är ”hela världens fred” en utmärkt paroll på Första maj. Arbetarrörelsen har alltid haft anledning att vara emot krig, eftersom det utan undantag är arbetarna som offras i krig.
Arbetarrörelsens konflikt är inom, ej mellan, länder. Och de konflikterna utkämpars genom att människor organisera sig, politiskt och fackligt.
Därför blir jag alltid tårögd när Internationalen spelas – för att den spelas på tusentals gator i tusentals städer på första maj och förhoppningsvis kan den snart få sjungas även på Taksim i Istanbul.
Internationalen står för internationell solidaritet och för hela världens fred. Och när det är valår kan den väl få stå för att bygga en brygga.

 

Nils Westling
Praktikant på ledarsidan