Busschaufför får inte ha shorts

Artikeln publicerades

– Jag får rätta mig efter reglerna, säger Hans Månsson som måste ha svarta byxor, strumpor, skor och en vit skjorta när han kör Tågbussen.

– Jag tror jag måste ha slips också, men någon sådan har jag inte fått ut, så tills vidare kör jag slipslös. Jag kör med uppkavlade skjortärmar också, men det vet jag inte om jag får.

Ingen protest

Det är inte i någon klädprotest som Hans Månsson kört buss i shorts och sandaler.

– Nej, absolut inte. Det är för att det är bekvämt. På förarplats finns ingen air condition, den finns bara för passagerarna i bussen. Vid förarplatsen kan det bli uppemot 40 grader varmt och vi har bara en liten fläkt. Jag ansvarar för människoliv varje dag jag kör bussen och i shorts och sandaler har jag känt mig sval, trygg och bekväm som busschaufför.

Kvinnorna får ha kjol

Men som sagt, Hans Månsson finner sig i Blekingetrafikens klädpolicy.

– Fast kvinnliga busschaufförer får ha kjol, jag vet inte varför kvinnoben är mindre provocerande än mansben?

Det som upprör Hans Månsson mest är att han blivit smygfotograferad av en resenär som upprörts över hans ben och hans bara fötter i sandalerna.

– Alla resenärer sitter med sina mobiltelefoner och man märker ju inte om någon smygfotograferar. Jag tycker det är kränkande att någon tar bilder på mig i smyg och sedan skickar till mina chefer. När jag kör syns inte mina ben och fötter, mina nederdelar syns bara när jag öppnar bagageluckorna och ställer in väskorna.

Inför varje jul har Hans Månsson gjort stor succé bland busspassagerarna när han tagit på sig en tomte­luva, en röd väst och när han spelat julmusik i Tågbussen.

– Det borde också strida mot klädpolicyn, men då använde Blekingetrafiken det i marknadsföringssyfte…

Östran har sökt ansvariga på Blekingetrafiken utan att lyckas.