Nyheter

TT-live: Dags för offren att berätta

Stockholm Artikeln publicerades
Bild ur polisens 3D-film över hur lastbilen färdades på Drottninggatan.
Foto: POLISEN/TT
Bild ur polisens 3D-film över hur lastbilen färdades på Drottninggatan.

De råkade befinna sig mitt i Stockholms city den 7 april förra året. Flera skadades eller var nära att köras på av den rusande lastbilen.

När terroristrättegången mot Rakhmat Akilov återupptas i dag är det dags för de målsägande att börja berätta sin historia om dådet. Följ TT:s liverapportering här.

En viktig fråga när rättegången nu fortsätter efter drygt en veckas paus blir vilken typ av brott som de olika offren blivit utsatta för – mordförsök eller framkallande av fara för annan. Själva brottsplatsen har delats in i olika zoner, och bit för bit kommer rätten att gå igenom vad som hänt i var och en av dem.

I dag ligger fokus inledningsvis på zon A, där Rakhmat Akilov stjäl lastbilen, som står parkerad vid Adolf Fredriks kyrkogata för en varuleverans, och påbörjar sin färd.

I den här zonen finns två målsäganden. En man får kasta sig upp på en kyrkomur för att inte bli påkörd när lastbilen kommer körande emot honom. En kvinna kläms mellan husfasaden och en bil som rammas av lastbilen.

Under den här veckan ska rätten också gå igenom zon B, vilket är Drottninggatan mellan de korsande gatorna Barnhusgatan och Olof Palmes gata. Där körs de två första dödsoffren på – två kvinnor från Västsverige som tillsammans är på besök i Stockholm.

Vad gäller de, enligt åtalet, 140 målsägande som inte skadats fysiskt kommer Akilov att redovisa sin inställning i skuldfrågan vartefter fallen tas upp i rättssalen. Och här kan det finnas olika uppfattningar om vad de har råkat ut för i lagens mening, har hans advokat Johan Eriksson tidigare sagt.

– Jag känner mig ganska övertygad om att alla kommer att känna att det växer fram en bild, som kommer att framstå som ganska tydlig, när det gäller vilka risker och vilka faror och vilka brott som enskilda målsägande är utsatta för utmed den här gatan, sade Eriksson.