"Det var inte en sekund av glädje eller lycka – bara en plikt"

Artikeln publicerades

– Jag är en fri och lycklig medelålders man. Jag ville aldrig ha jobbet som partiordförande. Jag ville inte ha det livet. Det var inte en sekund av glädje eller lycka. Bara en plikt. Samtidigt vet jag att jag har förändrat den politiska dagordningen och det är jag stolt över.

Håkan Juholt är både sommarfräsch och pratglad när Östran/Nyheterna har stämt träff hemma i hans bostad på Mysingsö för en sommarintervju. Det tillhör annars inte vanligheterna att han ställer upp på intervjuer sedan han tog avsked som partiordförande för Socialdemokraterna för ett halvår sedan.

– Men när ni hör av er så ställer jag självklart upp, säger Håkan Juholt.

 Det har gått exakt 185 dagar sedan du höll ditt avskedstal på Flanaden. Hur har tiden varit fram till nu?

– Jag är starkt berörd av den värme och omtanke som så otroligt många människor visat mig, både i Oskarshamn och i stort sett var jag än reser. När jag handlar kommer äldre damer fram och klappar mig på kinden och ungdomar som vill ta kort. Jag har alldeles klart för mig att jag har berört människor på djupet. Jag tror det beror på tre saker; att jag uppfattas som en vanlig människa av kött och blod och med fel och brister, att jag pratade om ideologi, kultur och visioner om ett annan samhälle och att många tyckte att medierna var för jävliga mot mig. Jag är starkt rörd och berörd. Samtidigt har jag stött på arrogans, förakt och väldigt hårda ord. Men dessa människor möter jag bara anonymt, dom kommer aldrig fram till mig på stan.

Många talar om ett mediedrev efter dig av sällan skådat slag. Håller du med?

– I Sverige har det inte varit något liknande tidigare. Avståndet mellan rykten och vad som var sanning i media har aldrig varit så kort. Jag vet många ledande journalister som har dåligt samvete och som lät sig utnyttjas i ett väldigt fult spel. Flera har hört av sig efteråt och några har bett om ursäkt. Till och med Aktuellt har bett mig om ursäkt för ett inslag.

 Är du besviken, bitter eller ledsen att jobbet som partiordförande blev så kortvarigt som tio månader?

– Nej, verkligen inte. Jag har aldrig eftersträvat att bli partiordförande. Jag ville inte ha jobbet. Jag ville inte leva det livet. Däremot är jag fostrad att inte säga nej när kompisarna vill att man ska ställa upp. Det var bara en plikt, men en plikt kan också vara tillfredsställande. Jag är stolt över att jag förändrade den politiska dagordningen. I dag talar man till exempel om barnfattigdomen. Innan jag tillträdde var det bara skatter och åter skatter.

Din efterträdare Stefan Löfven han har inte gett dig något tungt förtroendeuppdrag i sitt nya lagbygge inför valet 2014?

– Vi pratar om framtiden hela tiden. Han har väldigt mycket att tänka på just nu i sitt nya jobb. Jag förvägrades rätten till en företrädare som gav mig stöd. Jag vill ge Stefan Löfven trygghet och mitt 100-procentiga stöd.

Läs mer i Östran/Nyheterna papperstidningen eller i e-tidningen (25 juli).

per.edvardsson@ostran.se