Nyheter

Din övervakningskamera sänder live på nätet

Danmark Artikeln publicerades

Privatpersoner som har installerat övervakningskameror i hemmet riskerar att själva övervakas. På en internationell sajt sänder tusentals privata webbkameror live utan att ägarna vet om det.

Runt 160 av de kamerorna sänder från Danmark, skriver tidningen Politiken , som med polisens hjälp har spårat ett par av de familjer som utan att de vet om det har öppnat sitt privatliv för omvärlden.

– Jag betraktar mig själv som en som har rätt bra koll på det där med IT, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att vi skulle hamna på en eller annan lista, där folk kan tjuvkika, säger en man.

– Jag installerade kameran för att skydda oss mot inbrott, säger en man sedan han fått veta att videon visat hans käresta som solbadade i trädgården.

Hemsidans upphovsman finns i Moldavien. Sajten sänder bilder direkt från vad som sker framför linsen på över 70000 privata övervakningskameror runt om i världen. De flesta finns i USA och Japan.

Mannen skriver i ett mejl till Politiken att han inte ser något fel i det han gör. Människor kan fritt skriva till en mejladress på hemsidan om de vill att deras signal stoppas. Om han stöter på "oetiska kameror" kommer signalen också att släckas, lovar han.

Experter som tidningen talat med är oense om det hela är lagligt eller inte. Rent tekniskt är det ganska lätt att söka efter signaler från övervakningskameror. Den som inte skyddar sin kamera med ett säkert lösenord riskerar att bli övervakad.

En övervakningskamera i hemmet kan fånga tjuvar på bild, men också lämna ut privatlivet till beskådan på nätet. Arkivbild.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT
En övervakningskamera i hemmet kan fånga tjuvar på bild, men också lämna ut privatlivet till beskådan på nätet. Arkivbild.