Effektivare politik mot arbetslösheten

Artikeln publicerades

Runt om i landet bedriver branschorganisationen Visita (besöksnäringen) just nu en affischkampanj mot den så kallade dubbelstöten. Vi får se ryggtavlor på ungdomar som är oroliga för sina jobb.
Ska man förstå vad det handlar om måste folk gå fram och läsa texten på nära håll. Den typen av amatörmässig marknadsföring lär inte vinna några marknadspriser.
Ett annat sätt att bilda opinion är att bjuda in socialdemokratiska lokalpolitiker för att få partiet att ändra sin skattepolitik ett halvår före valet. Det är naivt att tro att det går.
I förra veckan berättade Sydöstran om ett möte mellan på ena sidan socialdemokratiska oppositionsrådet Patrik Hansson, Katharina Holmberg och Magnus Manhammar i Karlskrona.
På andra sidan fanns McDonalds ägare Christer Rydberg och Stars n´Stripes ägare Christer Holgersson.
De båda företagarna vill anställa unga människor. Snabbmatskedjorna har under decennier anställt ungdomar. Det är bra.
Men nu varnar branschen att det blir färre anställningar om Stefan Löfven bildar regering.
Halveringen av krogmomsen försvinner liksom nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för ungdomar.
Vad kampanjmakarna glömmer är att flera expertmyndigheter sågat de lägre ungdomsarbetsgivaravgifterna. De är ineffektiva och dyra.
Dessa myndigheter är Riksrevisionen, Finanspolitiska rådet, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering IFAU och Arbetsförmedlingen.
Den som vill veta mer kan kolla denna länk: http://www.ifau.se/Upload/pdf/se/2013/r-2013-26-Sankta-arbetsgivaravgifter-for-unga.pdf
IFAU skriver: ”För individer som är födda utomlands och i allmänhet har en relativt svag anknytning till arbetsmarknaden hittar författarna inga positiva effekter på sysselsättningen. Inte heller arbetslösa ungdomar gynnades av de nya reglerna.”
Alliansregeringens politik biter inte. Blekinge har landets högsta ungdomsarbetslöshet. Oppositionen har andra förslag som är mer effektiva.
Det handlar om mer riktade insatser för att få unga arbetslösa i praktik, studier eller jobb. McDonalds är för övrigt ett mycket lönsamt företag.

 

Hans Bülow
Kolumnisten är politisk chefredaktör (S) för tidningen Sydöstran