Ellen Key personligt

Artikeln publicerades

Pjäsen, med manus och regi av Agneta Elers-Jarleman, kommer att spelas i bland annat i Västervik och Gladhammar där Ellen Key föddes 1849.

Agneta Elers-Jarleman vill gå bakom schablonbilden av Ellen Key som en äldre, vis och klok dam, en präktig fröken som skrev om äktenskap, barnuppfostran och kärlek.

Hemligt förhållande

Manusförfattaren tar fasta på Ellen Keys mångåriga, och på den tiden hemliga, relation till en gift man, fyrbarnspappan Urban von Feilitzen, som svek henne vilket gav upphov till svårläkta själsliga sår.

De här känslorna förde Ellen Key nära en annan författare, Victoria Benedictsson, som levde i ett olyckligt förhållande. Båda hade en absolut tro på kärlekens makt och en passionerad brevväxling följde. Brevväxlingen blev något av en kärlekshistoria.

Södergrans diktning

I pjäsen "Ellen - lysande, modig, drömmande, ensam" förs även in dikter av en något yngre författare, Edith Södergran, som hade samma kärlekslängtan.

De dikter som finns med i föreställningen är tonsatta av Gittan Glans som medverkar som musiker. På scenen finns även skådespelarna Åsa Arhammar och Anna Söderling.

Pjäsen får urpremiär i Jönköping den 27 januari. De spelas i församlingshemmet i Gladhammar den 30 januari och i gymnasiets aula i Västervik den 31 januari.

Skönhet åt alla

Ellen Key föddes på Sundsholms herrgård i Gladhammar där hon bodde tills hon fyllt 19 år och flyttade till Stockholm för att bli sekreterare åt sin far, riksdagsmannen Emil Key. Därefter tillbringade hon sina flesta somrar på Sundsholm fram till 1888 då fadern försattes i konkurs och herrgården gick under klubban.

Ellen Key blev världsberömd för sina revolutionerande tankar om barnuppfostran som kom till uttryck i boken "Barnets århundrade".

Hon myntade bereppet Skönhet åt alla och visade hur skönheten skulle gestaltas genom att åren 1910-1911 låta bygga och inreda sitt eget hem, gården Strand vid Vättern. Huset är numera är öppet för besökare vissa perioder under somrarna.

Sammansatt personlighet

Ellen Key var en synnerligen sammansatt personlighet. Hon hade en liberal grundsyn som hon försökte förena med socialistiska idéer. Han har kallats för såväl superradikal som stockkonservativ.

Författaren kastade sig in i samhällsdebatten på alla tänkbara områden och fick många fiender.I fråga efter fråga argumenterade hon på ett sätt som uppfattades som om hon motsade sig själv.

Den goda helheten

Hon kämpade för kvinnlig rösträtt och kvinnans frigörelse samtidigt som hon menade att kvinnans plats var i hemmet där hon skulle sköta barnen.

Hon talade för freden och ställde sig på norrmännens sida när de 1905 förklarade att unionen med Sverige var upplöst. Hon förespråkade vapenhjälp till den vita sidan i det finska inbördeskriget vilket fick socialisterna att rasa.

Ellen Key kritiserade borgerlighetens moral och konventionella äktenskap. Hon menade att det var bättre med kärlek utan äktenskap än äktenskap utan kärlek.

Hon tog avstånd från den kristna lidandesreligionen och predikade tron på den goda helheten, livstron.

Hon ville ha en rättsstat med jämlikhet för arbetarklassen och ivrade för folkbildning. Redan 1894 förstamajtalade hon på Gärdet i Stockholm. Under åren 1883-1905 verkade hon som föreläsare vid Stockholms arbetareinstitut.

Ellen Key, som avled 1926, påverkade samhällsdebatten på en mängd områden. trots att hon ofta uppfattades som motsägelsefull. Nu försöker alltså Smålands Musik och Teater att tränga bakom fasaden och berätta något om personen Ellen Key.