Fantastiskt resultat tycker SD

Stockholm/Kalmar Artikeln publicerades
På hemmaplan firar Martin Kirchberg (SD) valframgången.
På hemmaplan firar Martin Kirchberg (SD) valframgången.

Målet var tre mandat i EU-parlamentet. Vid rösträkningen 23.00 visar att SD gått fram till 15,6 procent och tre mandat. – Ett fantastiskt resultat. Vi uppfyller målbilden enkelt, säger Mattias Bäckström Johansson från valvakan i Stockholm.

Hemma i Kalmar sitter Martin Kirchberg och han använder exakt samma ord – fantastiskt - för resultatet som partikollegan Bäckström Johansson.

– Vi är mycket nöjda med att ha ökat så pass mycket som vi gjort. Vår linje mindre Bryssel och mer Sverige har gått hem.

Mattias Bäckström Johansson var på plats på valvakan i Stockholm.
Mattias Bäckström Johansson var på plats på valvakan i Stockholm.

Bäckström Johansson är nöjd med valrörelsen där man varit ute på gator och torg och försökt mobilisera sina väljare att engagera sig i EU-valet. SD ökade med 5,7 procent till 15,6 procent av väljarna enligt den första redovisningen av röstssiffrorna.

Enligt den blir SD tredje största parti i valet. Det har uttryckts förhoppningar om att bli valets nästa största parti. Preliminärt är Socialdemokraterna största parti följt av Moderaterna. Drygt en procentenhet skiljer mellan SD och M.

Tre mandat innebär att Peter Lundgren, Jessica Stegrud och Charlie Weimers tar plats i EU-parlamentet om ingen kryssar sig förbi.

– Vi är ingen uppstickare längre, vi är en folkrörelse, säger Jimmie Åkesson i sitt tal på valvakan.

Lokala valvakor: