Nyheter

Flygplanskrasch utanför Umeå – nio ombord

Olycka (TT) Artikeln publicerades

Ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat utanför Umeå. Samtliga ombord på flygplanet som störtade utanför Umeå är döda, uppger Dagens Nyheter.

-Vi har precis fått in larmet, det var flera vittnen på marken som larmade om att ett mindre sportflygplan har havererat vid Storsandskär, alldeles vid Umeälven sydost om Umeå, säger Daniel Lindblad på Sjöfartsverket.

Han berättar att Sjöfartsverket via flygräddningen nu ansvarar för att lokalisera själva haveriplatsen. När den har hittats tar den lokala räddningstjänsten över. Vad som orsakat kraschen är för tidigt att säga.

-Det är fallskärmshoppare, det verkar ha hänt någonting precis efter start. Just nu är det väldigt knapphändiga uppgifter, säger Conny Qvarfordt vid räddningstjänsten.

-Vi har helikopter ut från Umeå, och en båt från Sjöräddningssällskapet. Ambulans, polis och räddningstjänst är också på plats.

Ännu är det för tidigt att slå fast vad som orsakat kraschen. Enligt polisen skedde den i samband med att planet lyfte.

En kort filmsekvens som Aftonbladet kommit över visar hur planet störtar till synes vertikalt, rakt ned med nosen först.

Vi såg en del landa i vattnet, något vi trodde var en drönare men det måste ju vara en del av planet. Det landade 100 meter från oss, säger ett vittne till tidningen.

Swedavia uppger för Aftonbladet att planet är av modellen GippsAero GA8 Airvan.