Folkfest när gata stängdes

Artikeln publicerades

Europeiska trafikantveckan är namnet en Europaomfattande kampanj för att släppa fram cyklister och gångtrafikanter i de annars så bilsvärmande stadskärnorna. I Kalmar har trafikantveckan uppmärksammats tidigare men aldrig i så här stor skala.

– Vi kom på idén med att stänga av en gata för en dag. Egentligen hade det varit roligt att stänga av gatan en hel vecka och rulla ut gräs på den. Men det vet jag inte om handlarna hade tyckt om, säger Marie Jönsson, energi-, klimat- och transportrådgivare vid Kalmar kommun.

– Detta sätter även fokus på Södra långgatan. Det är en trevlig gata men trafiken och alla parkeringar gör att den upplevs stökig, vi vill visa upp den under andra förutsättningar.

Hundratals besökare

Även om den strålande solen kan ha hjälpt till så var det under lördagen tydligt att Kalmarborna välkomnade satsningen. Flera hundra flanörer passade på att ta del av aktiviteterna som bland annat omfattade pakethållarloppis, stadsvandringar och gatupicnic. Utöver det vackra vädret hittade kommunen även en lämplig lucka i Kalmars annars så fullbokade evenemangsschema.

– Det är efter valet, innan skördefesten och innan lönen, så vi tyckte att det passade bra.

Tanken, och förhoppningen bland arrangörerna, är nu att trafikantveckan ska kunna arrangeras i större skala även i framtiden.

”Gärna varje år”

– Detta får gärna arrangeras varje år. Men man behöver inte stänga av Södra långgatan varje år utan det går att arrangera olika saker som fokuserar på cykeln och kollektivtrafiken.

Ute i Europa finns i dag flera städer som i allt större utsträckning gör sina stadskärnor bilfria.

– I både Holland och Italien håller man på att göra stadskärnor bilfria, det handlar också om städer som är från 1 500- och 1 600-talet.

– Jag tycker nog att Kalmar city borde kunna vara bilfritt, men det vågar man väl knappt säga hög, säger Marie Jönsson och skrattar.

Ståendes i folkvimlet mitt på Södra långgatan i strålande sol såg det ut som om flera deltagare delade Marie Jönssons fundering.