Fotbollsvår eller fotbollsvåld?

Artikeln publicerades

Vi är nu inne i mars månad och fotbollspremiären närmar sig. Något som många längtar efter och har väntat på.

Tyvärr så är det inte alltid bara trevligt att gå och titta på fotboll. Ordningsstörningar i samband med matcher, så kallad huliganism, har varit ett ständigt återkommande gissel under lång tid.

Huliganismen drabbar fotbollen som sådan och den drabbar alla dem som älskar att gå på matcherna.

För vem vill betala för att gå på fotboll för att se matcher som avbryts efter fem minuter? Och vem vill ta med sina barn på en fotbollsfest som urartar i slagsmål och förstörelse?

Redan för tvåår sedan presenterade regeringens nationella samordnare mot idrottsvåld, delbetänkandet Mindre våld för pengarna.

Där finns en lång lista med förslag för att minska det idrottsrelaterade våldet. Sedan dess har dock i stort sett ingenting hänt, förutom att ytterligare en ny samordnare har tillsatts.

Nu har regeringen efter två år lagt ett förslag till en förlängning av tiden för tillträdesförbudet från ett år till tre.

Jag anser attdet är långtifrån tillräckligt. För att tillträdesförbudet ska kunna användas på ett effektivt sätt krävs ett nationellt register.

Vi socialdemokrater vill dessutom se förslag som innehåller såväl maskeringsförbud som anmälningsplikt. Anmälningsplikten skulle hålla redan dömda bråkmakare borta från arenorna och omgivningarna när matcherna genomförs.

En annan oroandetendens som förre samordnaren pekade på är problemet med kriminell infiltration i idrottsklubbar.

Vad gör regeringen åt den utvecklingen?

Inte heller på detta område finns det något förslag.

När nu inte den borgerliga alliansregeringen orkar ta tag i dessa allvarliga ödesfrågor för de framtida idrottsarrangemangen, så räknar jag med att en ny socialdemokratiskt ledd regering kommer att prioritera detta i höst.

 

 

Krister Örnfjäder (S)

Kolumnisten är riksdagsledamot från Västervik