Fraser-Pryce tog fjärde guldet på 100 meter

Friidrott Artikeln publicerades
Shelly-Ann Fraser-Pryce firar sitt VM-guld tillsammans med sin tvåårige son, Zyon.
Foto: David J. Phillip/AP/TT
Shelly-Ann Fraser-Pryce firar sitt VM-guld tillsammans med sin tvåårige son, Zyon.

Shelly-Ann Fraser-Pryce är tillbaka högst upp på sprinttronen.

32-åringen tog sitt fjärde VM-guld på 100 meter – och sitt åttonde totalt – i Doha.

Shelly-Ann Fraser-Pryce motsvarade förväntningarna och tog VM-guld på 100 meter på Khalifastadion.

32-åringen har stått för en imponerande comeback sedan hon blev mamma 2017 och var överlägsen när hon i Doha var tillbaka i sin första VM-final sedan 2015 i Peking.

Den jamaicanska sprintstjärnan passerade mållinjen på tiden 10,71 – en hundradel från sitt eget personbästa, som också är den fjärde snabbaste tiden genom tiderna.

"Väldigt glad"

– Att stå här som världsmästare igen efter att ha fått mitt barn, det gör mig så upprymd, säger Fraser-Pryce enligt Reuters och fortsätter:

– Kvinnorna fortsätter att leverera. Vi älskar att bjuda på en uppvisning och för egen del är jag bara väldigt glad över att få vinna.

VM-guldet var hennes fjärde totalt på distansen, en historisk bedrift som ingen annan mäktat med tidigare. Sammanlagt uppgår hennes samling till åtta VM-guld, 200 meter och stafett inkluderade.

Silvret gick till brittiskan Dina Asher-Smith på tiden 10,83 och bronset till ivorianskan Marie-Josée Ta Lou som sprang på 10,90.

Taylor världsmästare igen

En annan förhandsfavorit som pallade för trycket var Christian Taylor som tog sitt tredje raka VM-guld i tresteg.

Men det var efter stor dramatik och en rafflande duell med landsmannen Will Claye som amerikanen till sist kunde pusta ut. Taylor fick sina två inledande hopp underkända och riskerade därmed att inte få hoppa vidare vid ett nytt övertramp.

Men 29-åringen tog sig samman, ordnade ett hopp på 17,42 och vann till sist på 17,92 – 18 centimeter före Claye som levererade sex hopp som alla var över 17,50 meter.

– Att vinna tre år i rad är fenomenalt, jag känner mig välsignad, säger Taylor till SVT och tillägger att nästa mål är att slå tidernas bästa trestegshopp som alltjämt är 18,29 efter Jonathan Edwards notering i Göteborg-VM 1995.

– Jag jagar världsrekordet. Jonathan Edwards gör mig galen, men det är roligt och det håller mig ung, säger Taylor.

Under kvällen i Doha tog USA dessutom hem VM-guldet i mixedstafett 4x400 meter.