Nyheter

Freddie från Påryd är barnens tv-kompis

Påryd/Stockholm Artikeln publicerades
Freddie Svensson från Påryd är ny programledare på Barnkanalen.
Foto:SVT
Freddie Svensson från Påryd är ny programledare på Barnkanalen.

Fredrik "Freddie" Svensson från Påryd har aldrig drömt om att stå framför kameran, trots det gör han just nu succé i Barnkanalen som sällan skådad glädjespridare i Morgonshowen.

Jag har alltid varit en glad person, men när kameran slås på så blir jag extra glad.

"Fabulous ny programledare i Barnkanalen Blev helt lycklig", "Seriöst, Freddie på Barnkanalen... I löv!", "Vill bara säga att Freddie äger!"

Det är bara ett axplock av all den kärleksbombning på sociala medier som Fredrik "Freddie" Svensson har drabbats av den senaste månaden.

Som ny programledare för Morgonshowen har det publika genomslaget varit stort för Pårydssonen.

– Jag har fått så himla fin respons. Det är många som hör av sig och gillar att jag vågar bjuda på mig själv. Särskilt härligt är det att så många föräldrar hör av sig, trots all stress så tar de sig ändå tiden att skriva något fint eller komma med konstruktiv kritik, vilket jag känner mig väldigt ödmjuk inför.

Själv har Freddie aldrig haft några ambitioner att stå framför kameran. Att bli programledare i Barnkanalen var inget Freddie drömde om, utan det var SVT själva som hörde av sig om han ville göra en audition.

– Jag har lite halkat in på ett bananskal kan man säga. Det började med att jag dök upp i lite Youtubeprogram som Sminkduellen och FOMO där jag innan bara hade jobbat bakom kameran, sen fick jag höra att många gillade den positiva energi som jag bidrog med.

– Jag har alltid varit en glad person, men när kameran slås på så blir jag extra glad, dessutom på ett rätt så underhållande och roligt sätt, säger Freddie och skrattar.

Men från några Youtubeklipp till att bli programledare i SVT:s barnprogram är steget långt och till början var det en rejäl utmaning.

– Man minns ju bara själv hur det var när man var liten och kollade på barnprogram. Programledarna i rutan blev ju som ens kompisar och i det ligger ett stort ansvar. Men jag försöker tänka på att bara vara mig själv och utgå från mig själv. Jag har ett starkt pysselintresse, så där försöker jag dela med mig av lite kunskap.

Freddie sänder en gång i veckan, varje onsdagsmorgon, plus en helg i månaden.

Sändningen på vardagar börjar klockan sju, så varje onsdagsmorgon ringer väckarklockan klockan fyra hemma hos Freddie.

– Då tar jag en skållhet dusch så att jag piggnar till. Sen vid halv sex är jag framme vid SVT-huset och sätter mig i sminket en 15- 20 minuter innan jag kliver in i studion och förbereder mig.

Då det är vardagsmorgon delar Freddie sminkloge med Gomorron Sverige.

– Jag och Marianne Rundström brukar sminkas ihop, men det blir aldrig så mycket konversation då alla är lite halvtrötta och mossiga. Jag brukar väl vara den som är piggast och som försöker sprida lite positiv energi i logen, men det är inte alltid det är så lyckat, he he.

Någon nervositet känner han inte.

– Inte förrän minuterna innan sändning, men det brukar släppa så fort sändningen startar.

Freddie minns sig som att alltid ha varit den glada, spralliga och spexiga killen, även under uppväxten i lilla Påryd. Där det kanske inte alltid var så enkelt att sticka ut.

Det hände ofta i skolan att man coolade ner sig själv för att inte verka annorlunda än någon annan, däremot nu när jag bor i Stockholm så är situationen den totalt motsatta. Här måste man vrida upp sig själv för att över huvud taget sticka ut då det finns så många som sticker ut redan på det där härligt underbara sättet.

På frågan vad som vore drömprogrammet att leda så blir svaret ett program riktat till en annan målgrupp.

– Det vore kul att få göra ett program för äldre människor där de också medverkar. Det finns alldeles för lite härliga gubbar och tanter på TV idag!


Se Freddie pyssla i Morgonshowen