Geniet som dog ung

Artikeln publicerades

Det var Expressenmedarbetaren Svante Löfgren som upptäckte den då 20-årige målaren i Paris, ett ungt geni, en självförbrännande yngling som levde för att måla. Sert fick hjälp att ta sig till Sverige, och tanken var att han skulle göra en stor utställning. Men han hade inte tillräckligt med tavlor, han hade bytt bort dem mot kläder, mat och nya färger.

Föga anpassningsbar

Enligt Widding tröttnade mecenaterna på den unge målaren som hade så svårt att anpassa sig. De sista åren målade och svalt han.

Några utställningar blev det, "Fransk sensasjon i Kunstforeningen" skrev en dansk tidning efter utställningen1959 Köpenhamn.

Den svenska debuten skedde hos galleri Danielsson i Borgholm, Sune Danielsson fick tidigt höra talas om den unga fransmannen.

Skimrande

"Hans oljor skimrar likt pärlemor med myriader av färgstänkt och laserade penselsvep, ibland finstämda in i minsta detalj med noppiga prickmönster" skrev Alvar Jonsson.

På Per Ekströmmuseet visas nu ett antal av Serts "själsporträtt", som kanske är självporträtt också. Färgskimrande, oroande, uttrycksfulla med bedjande ögon. Spännande form- och färgspråk, märkliga bilder målade av en ung man som av samtiden beskrevs som geni, problembarn och lika opålitlig som vinden. Han målade uteslutande på nätterna, han låg på golvet och målade på fem- sex dukar och lyssnade på musik.

Karin Asmundsson

 

*Henri Sert

Ekströmmuseet, Kalmar