Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.

Kalmar län

Strax efter midnatt inträffar en trafikolycka på Lindsdalsvägen i Lindsdal där en bil med fyra passagerare körs på bakifrån. Enligt räddningstjänsten ska krocken dock ha varit av så pass lindrig art att ingen skadade sig, och att även fordonen klarade sig utan större skador.

En man i 30-årsåldern greps vid ett-tiden på natten misstänkt för stöld efter att en kvinna sett honom rota i hennes väska inne på en krog i Borgholm, varpå hon noterade att hennes telefon saknades.

Mannen har ännu inte hörts utan kommer att få nyktra till först.

Under torsdagen misstänktes 17 personer för narkotikabrott på reggaefestivalen Öland Roots, och under fredagen ytterligare åtta. Lördagskvällen och -natten blev inget undantag då 13 misstänkta narkotikabrott noterades av polisen.

– Det gäller innehav och eget bruk, ringa narkotikabrott i samtliga fall. Och för de flesta är det ”röka” det handlar om, säger Eva Jirhall, inre befäl vid Kalmarpolisen.

Enligt Eva Jirhall har även många berusade personer fått tas om hand av polisen under natten. Det handlar om sex-åtta personer i Kalmar och ytterligare några stycken i Oskarshamn och Västervik, säger hon.

Sverige

En ung man har omkommit i en bilolycka vid Holbacken utanför Borlänge. En annan ung man är skadad.

– Passageraren är svårt brännskadad och förd till sjukhus med hjälp av ambulans, säger Kenneth Johannesson, RLC-befäl vid polisregion Bergslagen, till TT.

Bilen fattade eld i olyckan och föraren kunde inte ta sig ut ur bilen. Den skadade passageraren hade tagit sig ut när räddningstjänsten kom till platsen.

Larmet om olyckan på länsväg 293 kom till polisen klockan 01.05.

– Vi håller på och försöker göra undersökning på platsen för att säkra. När det ljusnar kanske vi kan se lite bättre vad som kan ha orsakat olyckan, säger Kenneth Johannesson.

Vägen är helt avstängd och trafiken dirigeras om. (TT)

Svenska medier har rapporterat på ett mer positivt sätt om Sverigedemokraterna och Centerpartiet de senaste två månaderna, jämfört med de två föregående månaderna. Det visar en kartläggning av åtta stora medier som Sifo har gjort för Ekots räkning.

Samtidigt har rapporteringen om Moderaterna och Miljöpartiet varit mer negativ, enligt genomgången.

Sverigedemokraterna och Centern har gått upp i opinionen under perioden. (TT)

Världen

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppvisade en oförsonlig linje mot sina fiender när han på årsdagen av kuppförsöket talade till nationen.

– Först hugger vi huvudena av de där förrädarna, sade Erdogan inför jublande anhängare i Istanbul.

Hyllningar av de civila som stoppade kuppförsöket och fördömanden av kuppmakarna dominerade Erdogans tal.

Talkörer om att dödsstraffet ska återinföras i landet hördes från den massiva folkmassa i Istanbul som lyssnade på Erdogans tal. Det är ett krav som ofta framförts i diskussioner om kuppmakarnas straff och som sannolikt skulle sätta spiken i kistan för Turkiets kärvande förhandlingar om EU-medlemskap, men Erdogan gick folkmassan till mötes. Dock med reservationen att ett sådant lagförslag först måste behandlas av parlamentet. (TT)

Minst åtta människor omkom under finalen av den senegalesiska fotbollsligan i huvudstaden Dakar på lördagen.

Supportrar från de båda lagen drabbade samman och polisen använde tårgas, vilket ledde till en panikrusning där människor klämdes och trampades ihjäl, enligt landets idrottsminister Matar Ba.

En vägg kollapsade inne på stadion Demba Diop när människor försökte lämna arenan och minst 49 uppges ha allvarliga skador. (TT)

Räddningstjänsten kämpar för att få kontroll över en skogsbrand som rasar i närheten av Santa Barbara i Kalifornien, USA.

Branden växte snabbt under natten, sedan vindar spred den till områden med torrt buskage.

Skogsbranden startade den 8 juli och har redan förstört minst åtta hem och tvingat drygt 3 000 människor att lämna sina bostäder. Den var till 50 procent under kontroll innan den växte sig stark igen under natten, enligt myndigheterna. (TT)

Den amerikanske simstjärnan Ryan Lochte orsakade stor uppståndelse när han tillsammans med tre lagkamrater uppgav för pressen att de rånats under vapenhot efter en utekväll i Rio de Janeiro under OS.

I själva verket hade de varit berusade på en bensinstation, som de även vandaliserat. I Brasilien startades en utredning om falsk angivelse mot stjärnan – men åtalet har nu lagts ner. Den brasilianska domstolen i fråga bekräftar att den lagt ner misstanken om brottet som kan ge upp till 18 månaders fängelse i landet.

– Vi är glada att domstolen äntligen lagt ner åtalet mot Lochte, och samtidigt gjort klart att han inte begått något brott. Det har varit ett långt år, men till slut vinner rättvisan, säger Lochtes advokat Jeff Ostrow.