Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.

Kalmar län

Här har det varit en lugn natt, rapporterar polisen.

Sverige

En man har förts till sjukhus med ambulans sedan han knivhuggits på Hamngatan i centrala Stockholm vid tvåtiden i natt.

– Någon form av bråk har uppstått mellan två personer utanför en krog och en av dem har blivit knivhuggen, och den andra har lämnat platsen, säger Nicklas Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till TT.

Det är oklart hur allvarligt skadad mannen är. Händelsen rubriceras som försök till mord, ingen har gripits. (TT)

En man släpptes på torsdagen ut från en container i fiskehamnen i Grisslehamn, där han enligt egen utsago suttit inlåst sedan i tisdags, rapporterar Norrtälje Tidning.

Förbipasserande ska ha hört honom banka inifrån containern och öppnat. Mannen, som var nerkyld och hade en sårskada i huvudet, fördes med ambulans till sjukhus.

Containern som mannen hittades i vara en slags kyllåda som används för att frysa fisk. Polisen har undersökt platsen och rubricerar händelsen som olaga frihetsberövande, enligt P4 Uppland.

– Han uppger att han varit i sällskap med en annan person som han inte vet vem det är. När han vaknade kunde han inte komma ut, säger Ingela Claesson, polisens stationsbefäl i Norrtälje, till radion. (TT)

Ordningsvakter som arbetar i Storstockholms lokaltrafik ska utbildas i hur de ska agera vid ett terrorattentat, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Ordningsvakterna är många och de är ofta först på plats, de behöver stärkas i sin roll att hantera det här, och veta hur de ska agera, säger Tomas Koppelman Hellgren som håller i utbildningen vid Stockholmspolisen.

Initiativet från Storstockholms lokaltrafik kommer efter dådet på Drottninggatan i april i fjol. (TT)

Världen

Tv-programledaren Ksenia Sobtjak, som utmanar Rysslands president Vladimir Putin i valet nästa månad, ber om ursäkt för om ryska hackare lagt sig i det amerikanska presidentvalet 2016.

– Om så är fallet så vill jag be om ursäkt, säger hon till CNN , och lägger till att det är oacceptabelt att ett land lägger sig i ett annat lands angelägenheter.

Hon är den mest kända presidentkandidaten som deltar i valet, förutom sittande president Putin som antas gå mot en säker valseger.

Många analytiker anser att Kreml låter Ksenia Sobtjak vara med som kandidat för att ge legitimitet till valet. Bland annat har det faktum att hennes far var mentor till Putin tagits upp som bevis.

– I en totalitär regim är det så här man kan göra. Man kan se till att någon tror att de kan underskatta en, och sedan kan man göra sitt jobb, säger Sobtjak i intervjun. (TT)

Föräldrar till skolbarn i Costa Rica har satt hänglås på 20 skolor i protest mot sexualundervisningen för tonåringar.

Ett rykte går att undervisningen främjar homosexualitet, uppger landets utbildningsdepartement.

Protesten genomfördes på skolårets första dag och rapporterades inledningsvis från landets norra delar men spred sig även längre söderut.

Föräldrarnas aktion kommer i ljuset av en ökad religiös och social konservativ våg i landet. Bland annat är presidentkandidaten Fabricio Alvarado, som tagit stark ställning mot homoäktenskap, mest populär inför den andra valomgången i april. (TT)