Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter ,
Foto: Johan Nilsson/TT

Trafikolycka i Kalmar tidigt under morgonen. Annars har det varit en lugn natt i Kronoberg och Kalmar.

Kalmar län

Tidigt under torsdagsmorgonen fick SOS Alarm in ett larm om en trafikolycka på väg 25 utanför Smedby. Larmet om trafikolyckan kom klockan 05.07.

Enligt initiala uppgifter från SOS Alarm ska en personbil ha krockat med en lastbil.

Enligt SOS Alarm ska lastbilen ligga på sidan och personbilen på taket på en åker. Vägen stängdes av i båda riktningarna under räddningsarbetet.

Sverige

En man med gevär misstänks ha hotat två militärer som letade efter en försvunnen man i Falu kommun, enligt polisen.

Militärerna har uppgett för polisen att de blev förföljda av en man i bil i området kring Grycksbo. Då de konfronterade mannen och visade legitimation riktade mannen ett gevär mot dem, enligt polisen.

Polisen har varit hemma hos mannen, som misstänks för olaga hot, och omhändertagit både det vapen som ska ha använts vid incidenten, och andra gevär, ammunition och licenser.

Mannen, i 70-årsåldern, försvann från sin bostad i Grycksbo under natten mot onsdagen. Han lider av en demenssjukdom men är i gott fysiskt skick, har polisen tidigare sagt. (TT)

En person har omkommit och minst två personer har skadats i en bilolycka norr om Storuman, nära norska gränsen.

Den omkomne och de skadade är alla norska medborgare, skriver polisen på sin hemsida. Två av de skadade har förts med helikopter till Mo i Rana i Norge.

Olyckan inträffade när en personbil kolliderade med en lastbil på E12. Anhöriga är underrättade.

Svenska polisen har varit i kontakt med sina norska kollegor. Än så länge är det oklart om man kommer utreda något brott – men om så sker, gör det det genom ett samarbete över gränsen. (TT)

Världen

Antalet döda i mässlingsutbrottet i Kongo-Kinshasa fortsätter att stiga kraftigt.

Fler än 4 000 personer har hittills omkommit i den smittsamma sjukdomen i år, varav 90 procent är barn.

"Antalet mässlingsfall i Kongo-Kinshasa hittills i år är mer än tredubblat jämfört med antalet som registrerades under hela 2018. Mässlingsutbrottet har blivit betydligt mer dödligt än ebola, som hittills krävt 2 143 liv", säger FN:s barnorgan Unicef till CNN. (TT)

Turkiet skriver till FN:s säkerhetsråd att offensiven i Syrien kommer att vara "proportionerlig, övervägd och ansvarsfull", enligt ett brev som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

"Insatsen kommer bara att rikta in sig mot terrorister och deras gömställen, skydd, positioner, beväpnade fordon och utrustning", skriver landets FN-ambassadör Feridun Sinirlioglu.

Säkerhetsrådet kommer att mötas i dag för att diskutera situationen i Syrien. (TT)