Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto:Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT

En natt utan större polisiära händelser i Kalmar län och Kronoberg.

DN rapporterar om ett stort polistillslag mot ett misstänkt pedofilnätverk.

Sverige

Polisen har gripit sju män efter ett stort tillslag mot ett misstänkt pedofilnätverk i Sverige, rapporterar Dagens Nyheter. Tre av de misstänkta männen är dömda eller har varit misstänkta för sexualbrott mot barn tidigare.

De senaste dagarna har nationella insatsstyrkan slagit till mot flera adresser i Mellansverige. De sju männen är misstänkta för grovt barnpornografibrott.

Utredningsarbetet på polisens Nationella operativa avdelning (Noa) har pågått sedan i höstas, efter ett tips om en av de nu misstänkta männen som tidigare varit föremål för en nedlagd utredning om våldtäkt mot barn.

Genom spaningsinsatser och telefonavlyssning har polisen kunnat kartlägga ett större nätverk av män i åldrarna 50–70 år, enligt DN. Tillslagen har planerats i flera veckor. Nu pågår husrannsakningar för att säkra bevis.

Enligt tidningens uppgifter rör det sig bland annat om filmer med synnerligen grova och sadistiska övergrepp mot barn, men det är oklart om de misstänkta varit delaktiga i själva övergreppen.

En av de misstänkta har tidigare dömts bland annat för grova sexuella övergrepp mot pojkar. Han skrevs ut från rättspsykiatrisk vård 2015. (TT)

Tre personer har skadats i en olycka utanför bohuslänska Tanum, där en lastbil, en bärgningsbil och flera personbilar var inblandade. Två av de skadade har förts till sjukhus, en av dem med allvarliga skador.

– Två personer har kommit till akuten. Först är det en man med lindriga skador. Sedan är det en kvinna där skadeläget är allvarligt men stabilt. Båda är kvar på sjukhuset, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på sjukhuset NÄL, till Aftonbladet.

E6 stängdes av i båda riktningarna efter olyckan, som inträffade vid 19.30-tiden på torsdagen vid det så kallade Rylandsmotet. Olyckan inträffade då en långtradare körde in i en bärgningsbil i färd med att bärga en personbil. (TT)

Fyra personer har förts till sjukhus efter ett bråk i Husby i norra Stockholm. Två personer är allvarligt skadade, skriver Expressen.

Två av de skadade personerna har gripits. Ytterligare en person har gripits och en person har hämtats till förhör.

– Det är troligtvis två gäng som har varit i slagsmål, säger Lena Baakki vid Stockholmspolisen, till tidningen.

Larmet kom till polisen vid 01-tiden, och flera patruller skickades till platsen.

Brottet rubriceras som synnerligen grov misshandel. (TT)


Världen

Tusentalas människor demonstrerade i Panama i protest mot mutor som ska ha betalats till politiker från ett brasilianskt företag i utbyte mot byggkontrakt.

"Ingen mer regering med tjuvar och korrupta", stod det på ett av plakaten i demonstrationståget som gick genom huvudstaden mot kongressen.

Det brasilianska företaget Odebrecht misstänks för att ha betalat ut mutor på nära 800 miljoner dollar, motsvarande över 7 miljarder kronor, i tolv länder. (TT)

Venezuelas högsta domstol avslår en överklagan, inlämnad i juli, från den fängslade oppositionsledaren Leopoldo López. Beslutet kommer dagen efter det att USA:s president Donald Trump uppmanat Venezuela att släppa López.

Oppositionsledaren fängslades efter de våldsamma regeringsprotesterna 2014.

Domstolen inte bara "dömer en oskyldig man, vilket är allvarligt i sig, utan förstör det som återstår av rättssäkerhet i Venezuela", säger López advokat. (TT)

Samsunghöjdaren Lee Jae-Yong, i praktiken den som leder det sydkoreanska företaget, har gripits. Nya bevis i korruptionshärvan gör ett gripande nödvändigt, enligt domstolen.

Lee Jae-Yong, vice styrelseordförande i Samsung Electronics och son till koncernens ordförande Lee Kun-Hee, misstänks för inblandning i skandalen där presidenten Geun-Hye och hennes vän Choi Soon-Sil står i centrum. Korruptionshärvan har lett till att presidenten har stängts av från sitt ämbete.

Domstolen har tidigare inte tyckt att det har funnits skäl att frihetsberöva Lee Jae-Yong, men nu får åklagarna sin vilja igenom.

"Det har mot bakgrund av nya anklagelser och nya bevis blivit nödvändigt att frihetsberöva (Lee Jae-Yong)", meddelar en domstolstjänsteman i ett uttalande.

Samsunghöjdaren är sedan tidigare misstänkt för bestickning, förskingring och mened i korruptionshärvan som skakat om hela landet.

"Vi kommer att göra vårt bästa för att se till att sanningen uppdagas i kommande processer i domstol", skriver Samsung i ett kort uttalande efter det att Lee Jae-Yong gripits. (TT)

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker bedömer att det kommer att ta över två år att komma överens om hur brexit, Storbritanniens avsked till EU, ska gå till.

– Jag tror inte att vi inom 24 månader kommer att lyckas att komma överens om hur Storbritannien ska lämna EU och hur relationen mellan Storbritannien och övriga Europa ska utformas, sade han i ett tal vid en konferens i München.

Den brittiska premiärministern Theresa May har sagt att samtalen kan vara i upp till två år.

Enligt Juncker måste 20 000 lagar ändras innan Storbritannien kan lämna EU. (TT)

Kim Jong-Nams familj måste lämna dna-prover till Malaysia innan kroppen kan skickas till Nordkorea, enligt polisen. Nordkorea har begärt att kroppen lämnas ut.

– Ingen familjemedlem eller någon annan nära anhörig har kommit för att identifiera kroppen. Vi behöver dna-prov från en familjemedlem så att vi kan matcha det med den döde, säger Abdul Samah Mat vid polisen i Malaysia.

Tre personer har gripits i utredningen kring mordet på Kim Jong-Nam, Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns halvbror, på flygplatsen i Kuala Lumpur. Enligt Sydkoreas underrättelsetjänst giftmördades halvbrodern av nordkoreanska agenter. (TT)