Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan några större polisiära händelser i Kalmar län.

Sverige

Två personer har förts till sjukhus efter ett grovt rån i Berga centrum i Linköping.

Rånet skedde strax före klockan 21 och när polis och ambulans kom till platsen var de beväpnade gärningsmännen försvunna.

– Det var två ur personalen som skadades i samband rånet och de bedömdes behöva omedelbar sjukhusvård och fördes till sjukhus med ambulans. Det är oklart hur allvarligt skadade de är, men det bedöms inte vara livshotande, säger Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen i region Öst.

Butiken som rånades är en kiosk och gärningsmännen fick med sig ett femsiffrigt belopp i kontanter från platsen, enligt polisens uppgifter.

Ingen har ännu gripits. (TT)

Rektorn på en högstadieskola i Mjölby har polisanmält att en elev på skolan haft med sig en så kallad soft air gun till skolan.

Enligt skolan är det inte första gången som en elev tagit med sig vapen till skolan – vid en tidigare händelse har en elev viftat med ett liknande vapen på skolgården, uppger skolan till polisen, skriver Corren.

Eleven som tog med sig vapnet är 15 år och är nu misstänkt för vapenbrott, men troligen kommer ärendet överlämnas till socialtjänsten.

En soft air gun är mycket lik ett riktigt vapen och används för lek. Åldersgränsen för att hantera dem är 18 år och det krävs skyddsutrustning för den som använder vapnet. (TT)

 

Världen

I juli förra året hittades åtta människor döda i en kokhet lastbil i San Antonio i den amerikanska delstaten Texas, nära den mexikanska gränsen. Ytterligare två personer avled senare på sjukhus.

Nu har en andra man erkänt sig inblandad i fallet. Den 47-årige mannen, som tog fem migranter till lastbilen i Mexiko, riskerar livstids fängelse.

Även lastbilschauffören, som greps på platsen, har tidigare erkänt människosmuggling. (TT)

Parlamentet i den amerikanska delstaten Mississippi godkände, på Internationella kvinnodagen, en hårdare abortlag.

Abort är nu förbjudet i delstaten efter 15 veckors graviditet, en sänkning från 20 veckor.

Lagen, som är USA:s mest restriktiva abortlag, gör inga undantag när det handlar om incest eller våldtäkt. De enda undantagen som beviljas är om kvinnan anses vara ett medicinskt akutfall eller om fostret diagnostiserats med svåra avvikelser. (TT)