Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

En exploderande hoverboard och stulna motorsågar. Här följer nattens händelser

Småland

En hoverboard exploderade i en lägenhet i Nybro sent på lördagen. Ingen har skadats allvarligt.

– Pappan hade dragit ut laddsladden och 10-20 minuter efter så exploderade den och det började brinna i ett sovrum, säger Charlie Dziodek, yttre befäl på räddningstjänsten.

Föräldrarna fick snabbt ut barnen ur lägenheten. Pappan la ett täcke över hoverboarden, bar ut den på balkongen och stängde dörren till sovrummet. Charlie Dziodek är imponerad över föräldrarnas handlande.

– De gjorde ett jättebra ingripande, säger han.

Räddningstjänsten bar ut de saker i sovrummet som påverkats av explosionen, kollade av med värmekamera och vädrade ut så mycket som möjligt.

Ambulansen tog med hela familjen till sjukhus eftersom ett par av dem hade andats in rök. Även polis var på platsen men misstänker inget brott.

En man i 40-årsåldern är misstänkt för sexuellt ofredande som ska ha skett på ett dansgolv inne på en nattklubb i Kalmar.

Ordningsvakter hade gripit mannen misstänkt för att ha tagit en kvinna i 18-årsåldern på brösten.

Polisen hävde gripandet men omhändertog mannen för fylleri. Misstankarna om sexuellt ofredande kvarstår dock och han kommer att höras under morgonen.

Ett företag i Nässjö har blivit bestulna på en stor mängd motorsågar vid ett inbrott under natten. Deras värde uppskattas till cirka 200 000 kronor.

Sverige

EU-kommissionen kräver att beslutet om huruvida rökning ska förbjudas på uteserveringar, busshållplatser, perronger och lekplatser i Sverige ska skjutas upp, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Förslaget kom i januari. Tanken var att beslut skulle tas under våren och att förbudet skulle gälla från den 1 januari 2019.

Sverige får nu fatta beslut i frågan tidigast den 31 juli, men riksdagen har beslutat att skjuta upp beslutet till efter valet. (TT)

Tre personer har gripits i värmländska Hagfors sedan polisen fått larm om att de riktat vapen mot andra under lördagskvällen, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

– Vi fick in samtal om en bil som färdades mellan Karlstad och Hagfors. De som satt i den bilen riktade vapen mot andra trafikanter, säger Erik Hiding, vakthavande befäl vid polisen, till tidningen.

Efter att polisen fått stopp på bilen kunde två av fem personer i bilen gripas direkt. Tre andra lyckades springa därifrån men en av dem kunde spåras upp med hundpatrull.

Kolsyrevapen hittades i bilen, men eftersom två personer inte har hittats är det oklart om det fanns annat inledningsvis också i bilen, uppger polisen.

Bilens förare misstänks för drograttfylleri och de andra två är gripna för ringa narkotikabrott. (TT)

Världen

Paris och Berlin är väldigt nära en överenskommelse om reformer inom eurozonen, twittrar Frankrikes finansminister Bruno Le Maire efter överläggningar med tyske kollegan Olaf Scholz.

På tisdag träffas ländernas ledare Angela Merkel och Emmanuel Macron.

Länderna vill närma sig varandra i frågan inför EU-toppmötet om två veckor där reformplaner står på agendan. Macron har stora visioner om förändringar medan Merkel har en mer försiktig inställning. (TT)

En person har omkommit vid fjället Katthammaren i norska Møre og Romsdal efter ett så kallat basejump, hopp med fallskärm från en fast punkt på hög höjd.

Polisen fick larmet om olyckan vid 17-tiden, och en räddningsinsats med bland annat helikopter inleddes. Fallskärmshopparen låg i kuperad terräng omkring 800 meter från fjälltoppen.

På kvällen uppgav polisen att personen bekräftats död. (TT)

Föräldrar till en femårig pojke som vällt ner en skulptur i delstaten Kansas i USA fick hem en saftig räkning på över en miljon kronor i skadestånd, rapporterar nyhetskanalen ABC News.

Familjen hade besökt konsthallen i staden Overland Parks kulturhus, då pojken vid ett obevakat tillfälle rev ned en skulptur till marken som var placerad på en piedestal.

Försäkringsbolaget ansåg att föräldrarna var skyldiga att betala skulpturens försäljningspris eftersom skadorna från fallet inte kunde repareras. Händelseförloppet fångades på kulturhusets övervakningskamera och visade hur pojken nästan fick skulpturen över sig i fallet. I brevet från försäkringsbolaget stod det att föräldrarna agerat vårdlöst eftersom pojken inte var under uppsikt.

– Är det rimligt att besöka ett ställe som välkomnar barn och oroas över att konst för 1,4 miljoner kronor ramlar över ens barn?, säger mamman till ABC News. (TT)