Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Småland Artikeln publicerades

Vid 01-tiden stoppade polisen en man och en kvinna i en bil vid Påskallavik. I bilen fann de stöldgods som resulterade i att man anhöll de båda personerna, misstänkta för stöld.

– Det misstänkta stöldgodset var av lite blandad komplott som vi inte hunnit gå igenom än, säger Pierre Hjelm, inre befälsassistent hos polisen.

Sverige

Två personer sköts till döds och fyra skadades utanför ett internetkafé i Malmö på måndagskvällen. Totalt har sex män kommit till sjukhus med olika skador efter händelsen.

Polisen meddelade strax före midnatt att en 18-åring avlidit på Skånes universitetssjukhus efter skottlossningen, och knappt en halvtimme senare meddelas att ytterligare en av de skadade, en 29-årig man, har avlidit.

– Det är ett intensivt arbete här under natten för att säkra och frihetsberöva de personer som ligger bakom, men i nuläget har vi ingen identifierad misstänkt, säger Stephan Söderholm, presstalesperson vid polisen.

Polisens tekniker har under natten arbetat på brottsplatsen. Det är ännu inte helt klarlagt hur händelseförloppet varit vid skottlossningen.

– Drottninggatan är en pulsåder genom Malmö och vid den tiden på kvällen är det mycket folk i rörelse med bilar, gångtrafikanter och cyklister. Sedan måste man analysera varje enskilt vittnesmål, bilden är inte alldeles enkel alla gånger, säger Stephan Söderholm.

Polisen vill inte berätta om vilka som har skjutits, men säger att det inte finns någon anledning för allmänheten att oroa sig.

Brottsrubriceringen är mord och försök till mord. (TT)

Tolv kor har räddats ur ett dike i Nästorp strax norr om Katrineholm, rapporterar Katrineholms-Kuriren.

Larmet om att korna gått ned i diket och inte kunde ta sig upp kom vid 22.30-tiden på måndagskvällen.

– Det är ett stort dike, med mycket vatten och gegga. Så det här kommer inte att bli lätt, sade Mattias Jörgensen, insatsledare på räddningstjänsten, till tidningen vid midnatt.

Räddningstjänsten hade med sig en sexhjuling med vinsch för att dra upp djuren ur diket, som ligger svårtillgängligt i skogen.

Alla korna hade räddats strax före klockan 01 efter insatsen, där också grannar hjälpte till.

– Djuren var helt slut, men det verkar som det slutade lyckligt. De ska kontrolleras av veterinär, säger styrkeledare Anders Mokvist. (TT)

Världen

Kropparna efter fem migranter har hittats – och över 100 har räddats – sedan gummibåten de färdades i började sjunka utanför Libyens kust.

Det tog de libyska räddningsstyrkorna tre timmar att nå båten. När de väl kom fram uppstod panik när människorna i gummibåten försökte komma över till det libyska fartyget.

– Medan de försökte klättra upp på sidan av räddningsbåten föll tre kvinnor och två små pojkar i vattnet och drunknade, säger en av de totalt 117 överlevande.

Mannen hävdar också att de var i närheten av ett italienskt fartyg när gummibåten började ta in vatten.

– När vi kom närmare den italienska räddningsbåten ville de inte hjälpa oss, så vi fick vänta.

Fem dödsfall bekräftas av libyska myndigheter. (TT)

Kanada blir i höst det första större landet i världen att helt tillåta cannabis för vardagsbruk. Det står klart sedan underhuset i Ottawa sagt ja med 205 röster mot 82. Premiärministern tror att fler följer efter.

Innan förslaget träder i kraft ska senaten rösta om saken och sedan måste generalguvernören ge sitt samtycke. Senaten kan dock inte stoppa förslaget, som mest fördröja det.

– Vi ser nog framför oss ett datum då det implementeras någon gång i början av september, kanske i mitten av september, säger Bill Blair, regeringspartiet Liberalernas ansvarige i frågan, till medier i Ottawa.

För premiärminister Justin Trudeau, som erkänt att han rökt marijuana vid några tillfällen även i vuxen ålder, är det ett vallöfte som infrias. Och han tror att andra vill följa efter.

– Det finns mycket intresse bland våra allierade för vad vi gör, sade han till nyhetsbyrån AFP nyligen.

– De inser att det regelverk som funnits inte hindrar unga från att få enkel tillgång till cannabis.

När lagen träder i kraft ska såväl produktion som försäljning och konsumtion av drogen tillåtas. Men liksom med tobak och alkohol kommer det att vara strikt reglerat. Till exempel ska privatpersoner få odla högst fyra plantor hemma. (TT)