Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Hot och misshandel i Virserum. Personrån i Lessebo.

Kalmar län

En man i 55-årsåldern har anhållits efter en händelse i Virserum på fredagskvällen.

– Han tog sig in till sin granne och hotade och hoppade på en av dem där inne, säger Eva Jirhall, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Mannen gick tillbaka till sig. Polis åkte till platsen och tog upp en anmälan, men när patrullen åkt ska mannen ha återvänt till den andra bostaden.

– Han tyckte väl inte om att de hade kallat på polisen. Så då blev det en anmälan till, säger Jirhall.

Mannen greps klockan 23.45 och och anhölls senare. Han misstänks för misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.

Personen som är målsägande i fallet bor inte på adressen, enligt polisen som uppger att ingen person ska ha behövt föras till sjukhus.

Kronoberg

En man i 50-årsåldern uppges ha blivit rånad på kontanter vid Bikupan i Lessebo på fredagskvällen.

Händelsen ska ha inträffat vid 22-tiden, men polisen fick kännedom om den först strax före midnatt.

– En man har fått ett slag i bakhuvudet av okända personer och har fallit till marken. När han återfår medvetandet upptäcker han att hans plånbok är borta, säger Per Bergendahl, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Polisen har inget signalement att gå på.

Sverige

En 16-årig pojke har förts till sjukhus med allvarliga skador efter att ha blivit knivhuggen på en ungdomsfest i Trångsund söder om Stockholm.

Vid femtiden på lördagsmorgonen var den skyldige fortfarande på fri fot, men tillståndet för den skadade pojken något bättre.

– Vi pratade med sjukhuset för en stund sedan och enligt läkaren är det en god prognos och han tror att pojken kommer klara sig, säger Carina Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Pojken befann sig på en fest i en samlingslokal i Trångsund när det uppstod bråk mellan några ungdomar utanför.

Under bråket blev pojken knivhuggen i bröstet av en annan pojke som försvann från platsen efter dådet.

Larmet inkom klockan 23.08 och när polisen kom till platsen hittades pojken svårt skadad.

Brottsplatsen har spärrats av och polisen har inlett en förundersökning gällande mordförsök. (TT)

Världen

Det blev bitvis våldsamt när upp till 80 000 demonstranter samlades i Bukarest för att protestera mot korruption i Rumänien. Polis använde vattenkanoner och tårgas när en del demonstranter försökte bryta igenom avspärrningar.

Enligt räddningstjänsten behövde uppemot 250 personer vård. Tio poliser skadades av kastade föremål.

Mygel är ett stort debattämne i Rumänien. I juli avskedades åklagaren Laura Codruta Kovesi, ett affischnamn mot korruptionen. (TT)

Brasilien uppnådde redan förra året målet om koldioxidneddragningar från avskogning för 2020, enligt miljödepartementet i Brasília.

Utsläppen från avskogning i Amazonas har minskat med 610 miljoner ton koldioxid, medan 2020-målet var minus 564 miljoner ton. På Cerradon – den brasilianska savannen – minskades utsläppen med 170 miljoner ton, medan målet var 104 miljoner, enligt myndigheterna.

Båda dessa naturområden suger upp oerhörda mängder koldioxid ur atmosfären, och ses som avgörande för hela planetens klimat.

– Det politiska budskapet är att vi kan och bör vara kvar i Paris-avtalet, det är möjligt att uppnå målen som satts upp, säger Thiago Mendes, regeringens ansvarige för klimatarbetet, i samband med mötet FBMC (Fórum Brasileiro de Mudança do Clima).

Fortsatta minskningar är uppsatta som mål åren 2025 och 2030. (TT)