Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Under torsdagsnatten inträffade två omfattande bränder – en på Eriksöres camping på Färjestaden och en i ett bostadsområde i Skövde.

Kalmar län

På torsdagsnatten patrullerade en ordningsvakt nere vid hamnen i Kalmar då personen plötsligt såg något som såg ut som en brand på andra sidan sundet.

Vid klockan halv två slog ordningsvakten larm till SOS-alarm och räddningstjänst kallades till Eriksöres camping i Färjestaden.

– Som det ser ut nu är det restaurangen vid campingen som brinner, säger Magnus Andersson, larmoperatör på Trygghets-och larmcentralen på Kalmar kommun.

Enligt Trygghets-och larmcentralen ska branden vara fullt utvecklad och vid tvåtiden pågår ett omfattande räddningsarbete med att begränsa branden och skydda närliggande byggnader.

Ett flertal räddningsenheter är på plats från Mörbylånga, Färjestaden och Degerhamn.

– Vi kommer låta byggnaden brinna ner till grunden då branden var så pass omfattande vid räddningstjänstens ankomst, säger Magnusson.

Branden är släckt men räddningstjänsten kommer fortsätta arbetet med eftersläckning under natten.

Händelsen rubriceras som mordbrand.

Sverige

Boende i mellan 90 och 100 lägenheter har evakuerats vid en kraftig brand i Skövde under torsdagsnatten.

Branden började i en lägenhet och spred sig senare via taket till ytterligare ett flerfamiljshus.– Den är ej under kontroll än. Det är full takbrand på två av fastigheterna. Det har gått ner rök i lägenheterna i de två. Vi har evakuerat mellan 90 och 100 lägenheter, säger Peter Knutsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Skaraborg vid 03.20 på natten.

De boende i tre fyravåningsfastigheter har evakuerats till en gymnastiksal som tillhör en skola i närheten.På plats arbetar omkring 40 brandmän från sex styrkor med att bekämpa lågorna.

– Jag känner inte till att någon person ska vara skadad eller ha förts till sjukhus, säger vakthavande polisbefäl Göran Carlbom tidigare under natten (TT).

Världen

En 21-årig man har gripits anklagad för att ha planerat att attackera Vita huset med pansarvärnsvapen. Enligt åklagarna skulle mannen skjuta ett hål i väggen för att sen kunna storma presidentens residens.

– Hans avsikt var att attackera Vita huset och andra mål i Washington med olika sprängmedel, säger Byung Pak, distriktsåklagare i Georgia.

Mannen hade hoppats angripa Vita huset tillsammans med några "kumpaner", som i själva verket var FBI-agenter (TT).

En vulkan på en liten avlägsen ö i södra japan har fått ett utbrott. Aska och rök väller ut ur vulkanen, men inga personer uppges vara skadade.

Myndigheterna har utfärdat en varning, men inte av tillräckligt hög klass för att invånare på omkringliggande öar ska behöva evakueras. Det är dock förbjudet att närma sig området.

– Vulkanen har haft flera utbrott det senaste året, men vi skickade ut en varning i dag eftersom det senaste utbrottet kommer att ha en större påverkan, säger Jun Fujimatsu på det japanska meteorologiska institutet.

Det ska inte finnas någon fara för en tsunami.

Samma vulkan på ön Kuchinoerabujima, 100 mil sydväst om Tokyo, hade kraftiga utbrott år 2015 (TT).