Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Inbrott hos äldre kvinna i Västervik.

Kalmar län

Strax efter klockan 01 fick polisen in ett samtal en 84-årig kvinna i Västervik som berättade att någon har trängt sig in i hennes bostad.

– Hon låg i sängen när hon såg att en man öppnade dörren till sovrummet, men när hon reste sig försvann mannen. Det gick så fort att kvinnan inte hann uppfatta signalement, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Polisen skickade en patrull till kvinnans lägenhet, och på plats kunde den konstatera att det fanns brytmärken på altandörren, som var låst. Det är fortfarande oklart vad som stulits, om mannen hann stjäla något. Polisen har upprättat en anmälan om stöld genom inbrott, och i nuläget är ingen misstänkt.

– Damen ska uppdatera oss under dagen om hon upptäcker att något stulits från hennes lägenhet, säger Evelina Olsson. (TT)

Kronoberg

Polisen rapporterar om tre viltolyckor i länet, dock utan personskador.

Sverige

Polisen sköt ihjäl en hund utomhus i Skrubba i södra Stockholm på torsdagskvällen, efter att den attackerat sina två ägare.

– Den ena ägaren hade brottat ner hunden och försökte hålla fast den, men den lyckades slita sig precis när polisen kom fram. Vi fick tag på hunden och tvingades skjuta den direkt. Hunden uppvisade tydliga tecken och tendenser på att den inte var frisk, säger Mikael Pettersson, RLC-befäl vid polisen i region Stockholm.

Vad som föranledde attacken eller vad det var för ras på hunden framgår inte.

Ägarna fick föras till sjukhus med omfattande bitskador på underarmar och händer, hur allvarliga är inte känt.

– Det är ganska ovanligt att det händer, tack och lov. Jag har inte varit med om många fall under mina 30 år inom polisen. Det är hemskt för alla inblandade, säger Mikael Pettersson.

Polisen kommer i nuläget inte att inleda någon förundersökning. (TT)

Världen

En 29-årig kvinna har dött av skottskador under oroligheter i Londonderry i Nordirland. Polisen utreder fallet som ett terrorbrott.

Under torsdagskvällen utbröt upplopp i den katolska stadsdelen Creggan i Londonderry, efter att polisen enligt nyhetsbyrån Reuters genomsökt hus i området. Ett flertal brandbomber ska ha kastats mot polisbilar och flera skott avlossats.

Oroligheterna kommer dagen innan påskhelgen, då nordirländska republikaner, som vill att landet ska förenas med Irland, uppmärksammar påskupproret 1916 mot det brittiska styret. Enligt flera brittiska medier ska en demonstration hållas i Londonderry på måndag, till stöd för att hela ön Irland ska vara irländsk och styras från Dublin.

Politiska ledare på båda sidor fördömer dödsfallet och de nu uppblossade oroligheterna. (TT)

Malis premiärminister Soumeylou Boubeye Maiga och hela hans regering avgår.

Regeringen har under de senaste månaderna pressats efter att en våldsvåg svept över landet och skapat en kris som regeringen anklagats för att inte ha kunnat hantera. Kritiken växte efter att 160 personer dödades i en massaker i centrala Mali i mars.

I ett officiellt uttalande säger president Ibrahim Boubacar Keita att han accepterar premiärministerns avgång. (TT)