Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

I Kalmar grips en man misstänkt för våldtäkt och i Kronoberg griper en civilperson en person som är i full färd med att köra bil.

Kalmar län

Under natten mot lördagen grips en man i centrala Kalmar misstänkt för våldtäkt. Det var strax efter midnatt som polisen får larm om en misstänkt våldtäkt i centrala Kalmar. Mannen som är född 1999 grips av polisen inne på en restaurang i Kalmar. Polisen är mycket förtegen om händelsen men säger att mannen är frihetsberövad i väntan på förhör.

Kronoberg

Under kvällen skedde en trafikolycka på väg 120 mellan Tingsryd och Konga, i närheten av Hensmåla. Olyckan ska ha uppstått då en bil kommit körades från en grusväg ut på väg 120 utan att ha lämnat företräde. Detta resulterar i att två personbilar som kommer körades på väg 120 kör in i varandra. Totalt nio personer ska ha befunnit sig i bilarna där samtliga klarade sig utan allvarliga skador. Den bil som orsakade olyckan stannade kvar på platsen men ganska snart uppstod någon form av tumult. Föraren av den bil som orsakade olyckan väljer då att smita från olycksplatsen innan polisen hinner fram.

En ledig ordningsvakt får syn på en man som ska köra sin bil då han är berusad. Den lediga ordningsvakten griper personen och tillkallar polisen. Det var vid 2-tiden natten till lördagen som en civilperson griper en 23-årig man som är i färd att köra bil. Mannen är mycket berusad och omhändertas av polisen som snabbt är på plats.

Sverige

Polisens bombskydd har aldrig haft så mycket att göra som i år. Nästan varje dygn går larmet någonstans i landet, och nu ska fler bombtekniker rekryteras.

– Det är vi som står i främsta ledet och hanterar det här, säger operative chefen Jon Wåhlander.

Under torsdagsdygnet ryckte polisens nationella bombskydd ut till tre detonationer bara i Stockholmsregionen. Tidigare i veckan kallades bombgruppen till flera incidenter i södra Sverige och ungefär så har det sett ut de senaste åren.

– Under de senaste två åren har vi haft en kraftigt stigande trend med antal sprängningar. Företrädesvis till en början i storstadsregionerna Stockholm, Malmö, Göteborg, men nu även på andra håll i landet, säger nationella bombskyddets operative chef Jon Wåhlander. (TT)

Storlarm gick ut när en treåring försvann i Linköping. Men det visade sig att pojken helt enkelt tagit trampbilen till närmaste reservdelsbutik, rapporterar corren.se.

Det var på fredagseftermiddagen som polisen uppmärksammades på att treåringen rymt hemifrån i trampbil. Flera patruller samt buss- och taxichaufförer började frenetiskt spana i området.

Efter en stund kunde de andas ut, då ett samtal kom från en bildelsbutik någon kilometer österut. Personalen hade noterat att den lille pojken var där själv.

Polisen är förvånad över hur långt den lille bilisten lyckades ta sig.

– Han har kört genom nästan hela Skäggetorp. Jag mätte lite på kartan och det är i alla fall lite över en kilometer, säger presstalesperson Björn Öberg till tidningen. (TT)

Världen

Efter drygt tre år av ältanden, suckanden och tvära politiska kast kan det vara dags för ett avgörande i dag.

Men det är mycket oklart hur det slutar i omröstningen i brittiska underhuset om premiärminister Boris Johnsons nya brexitavtal med EU – och om det ens slutar i dag.

– Jag tror att Boris Johnson faktiskt kan få det antal röster han behöver, av den enkla anledningen att det finns ett enormt sug ute i landet för att få den här överenskommelsen gjord. Nyanserna i om det är en bra eller dålig överenskommelse har också i stor utsträckning gått förlorade, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid University of Cambridge, till TT. (TT)

Våldsamheterna fortsatte i Katalonien under den sena fredagskvällen. När det nya dygnet började gry hade minst 96 personer skadats i sammandrabbningarna, varav sju poliser.

Fredagens jättedemonstration i Barcelona, där drygt en halv miljon människor deltog, blev lugn. Men under kvällen bröt nya våldsamheter ut på flera ställen i Katalonien. Katalanska separatister kastade sten och fyrverkeripjäser mot polisen, som svarade med tårgas och gummiklädda kulor. Sammanlagt har runt 500 personer skadats i veckans oroligheter, drygt 150 personer har gripits. (TT)