Nyheter

Här har det sålts flest småhus

Ekonomi Artikeln publicerades
Fritidshus till salu.
Foto: Erik Johansen/NTB/TT
Fritidshus till salu.

Störst sug efter småhus finns i Kalmar och Södermanlands län. Där har försäljningen ökat mest under sommaren jämfört med 2018. Desto mer svårflirtad är Gotlandsmarknaden med en liten nedgång.

Färska siffror från Lantmäteriet som TT tagit del av visar att 18 981 småhus, det vill säga såväl fritidshus som villor, såldes mellan juli–september. Det är en ökning med 13 procent jämfört med samma period 2018.

Införandet av det skärpta amorteringskravet förra året gör att jämförelsetalen nu har påverkats, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

– Vi kunde se att många gjorde klart sina affärer inför amorteringskravet i mars och i stället blev det en viss tveksamhet på marknaden. Nu är det mera tillbaka till en normal nivå.

Ytterligare bevis för att marknaden har förändrats kunde ses i den senaste mäklarstatistiken som publicerades nyligen. Antalet sålda bostadsrätter och villor under de första nio månaderna nådde en ny rekordnivå på 125 000, 5 000 fler än samma period förra året.

På regional nivå kan nu Lantmäteriet se hur i stort sett hela landet ökar medan några län sticker ut. Kalmar med en 33-procentig ökning liksom Södermanland (31 procent) ökar mest medan Gotland i stället noterar en svag nedgång med en procent.

– Köpare och säljare har lättare att hitta varandra när marknaden har normaliserat sig gällande prisnivå. Tidigare hade säljarna högre förväntningar och köparna kunde inte möta upp till det, säger Henrik Roos.

 

Fakta

Försäljningen av småhus

Totalt såldes 18 981 småhus mellan juli-september i år, en ökning med 13 procent jämfört med tredje kvartalet i fjol.

Län procentuell förändring

Kalmar 33

Södermanland 31

Jönköping 18

Kronoberg 18

Blekinge 18

Stockholm 16

Östergötland 16

Västra Götaland 13

Uppsala 12

Dalarna 12

Skåne 11

Jämtland 10

Örebro 9

Västmanland 9

Västerbotten 9

Västernorrland 8

Norrbotten 6

Gävleborg 5

Värmland 2

Halland 1

Gotland –1

Källa: Lantmäteriet

Visa mer...