Nyheter

Vindbyar med orkanstyrka i Florida

USA Artikeln publicerades
Satellitbild från fredagen som visar orkanen Irma på väg mot Kuba och Florida.
Foto: AP/TT
Satellitbild från fredagen som visar orkanen Irma på väg mot Kuba och Florida.

Kraftiga regn och tornadovindar slår mot södra Florida i takt med att orkanen Irma närmar sig. Vindbyar med orkanhastighet har uppmätts i Florida Keys.

Orkanens framfart hotar nu staden Saint Petersburg, enligt den senaste prognosen.

Irma fortsätter att dra sig västerut mot Saint Petersburg i den amerikanska delstaten Florida, med omkring en kvarts miljon invånare. Orkanens öga tros inte längre dra in över Miami eller Tampa, enligt den senaste prognosen från USA:s orkancenter NHC.

Saint Petersburg har likt Tampa inte drabbats av någon kraftig orkan på nästan ett sekel.

Om Irmas öga fortsätter att färdas över det varma vattnet i Mexikanska golfen kan orkanen öka i vindhastighet innan den åter drar in över land. Den ihållande vindhastigheten ligger på 54 meter per sekund och orkanen ligger i nuläget i kategori 3, enligt NHC.

6,3 miljoner människor omfattas av en evakueringsorder som de amerikanska myndigheterna har utfärdat för att skydda befolkningen från ovädret.

Mer än 170000 bostäder och företag i Florida rapporteras ha förlorat strömmen.

USA:s president Donald Trump uppmanar människor som fortfarande befinner sig i Irmas väg att evakuera. Han kallar Irma "en storm av enorm destruktiv kraft" och ber alla i dess väg att följa instruktioner, ta sig därifrån och inte oroa sig för sina ägodelar.

– Egendom går att ersätta, till skillnad från liv. Säkerheten måste komma i första hand, säger Trump i en video som han har lagt upp på Twitter, och som har filmats under ett möte på presidentens officiella lantställe Camp David i Maryland.

Han säger att hans administration övervakar situationen dygnet runt och står i ständig kontakt med borgmästare och andra tjänstemän i de drabbade områdena.

De senaste dagarna har Irma skapat enorm förstörelse när orkanen dragit fram över mindre öar i Karibien, såsom Saint-Martin, Barbuda och Anguilla. Det rapporteras om över 20 döda.

Orkanen José som följde i Irmas spår och hotade att slå mot de redan hårt drabbade öarna har dragit sig bort från Leewardöarna i nordöstra Karibien och väntas minska i styrka under söndagen och måndag, lokal tid, enligt NHC.