”Jag vågar inte bo hemma nu”

Artikeln publicerades

– Jag har fått massor av rasistiska påhopp. Det är även folk som har lagt upp min hemadress på olika sidor. Just nu vågar jag inte bo hemma.

Som enda media fick Östran på onsdagskvällen en intervju med Behrang Miri i samband med att han hade en föreläsning på Stadsparkens fritidsgård i Oskarshamn inför ett 50-tal ungdomar.

Men han vågade inte åka dit på egen hand. Dessutom fanns det två ordningsvakter på plats under den timslånga föreläsningen, där ett av budskapen var att bryta människors fördomar.

”Jag lär mig hela tiden”

– Bästa sättet att bryta fördomar är kunskap. Jag begår hela tiden misstag, men jag lär mig hela tiden, säger Behrang Miri.

Han sade även att prata är bästa sättet att lära känna varandra och att han själv i 13-15-årsåldern inte visste om han var svensk eller invandrare.

– I dag har jag insett att jag är en människa. Det spelar ingen roll var vi kommer ifrån, sade Behrang Miri på sin föreläsning och passade även på att bjuda upp flera ur publiken på scenen. De bjöd både på rapp och sång och fick beröm av Behrang.

Även om han kom till Oskarshamn i egenskap som föreläsare, var det efteråt oundvikligt att inte komma in på den ilska och debatt som väcktes i tisdags efter beslutet, att som Kulturhusets konstnärliga ledare för barn och unga, plocka bort böckerna om Tintin från barnbiblioteket Tiotretton på Kulturhuset i Stockholm.

Behrang Miri menade att Tintin var för rasistisk och att han speglar en nidbild med ett kolonialt perspektiv och att små barn tar in det okritiskt.

Till angrepp

Senare samma dag, efter att inte minst sociala medier gått till hårt angrepp mot honom, meddelade Kulturhuset i ett pressmeddelande att Tintin-böckerna får vara kvar. ”Jag ville lyfta ett debattinlägg omkring diskrimineringsfrågor, men inser nu att det är fel att plocka bort litteratur”, sade Behrang Miri i pressmeddelandet och har efter det valt att inte svara på några frågor.

Ett dygn han vill slippa

Men när Östran träffade honom på onsdagskvällen berättade han om ett dygn han helst hade velat slippa. Han säger att han från olika håll blivit påhoppad med rasistiska förtecken.

– Jag har fått massor av rasistiska påhopp, som åk hem och mycket annat. Jag tog ett förhastat beslut. Metoden att ta bort litteraturen är fel. Jag begick ett misstag, men frågan är viktig och det måste man fortsätta att fördjupa sig i. Jag värnar om yttrandefriheten och är emot censur.

Enligt en intervju i Aftonbladet har Kulturhusets chef Eric Sjöström fortsatt förtroende för Behrang Miri.

– Jag och Kulturhuset har ett enormt förtroende för Behrang Miri som fortsatt konstnärlig ledare för barn och unga. Han har fantastiska idéer och ett stort strategiskt tänk för hur vi ska förändra och bli bättre när det gäller att arbeta med barn och ungdomar.

Själv säger Behrang Miri:

– Jag hoppas det blir lugnare snart. Som det är nu är jag rädd och vågar inte bo hemma.