Jämställdhet förtjänar mer än två minuter

Artikeln publicerades

Vi lever helt enkelt inte i ett jämställt land. Det faktum att Feministiskt initiativ rusar framåt i opinionen (partiet fick exempelvis 3,2 procent i Sifos och SVT:s senaste väljarundersökning inför EU-valet) är ett tydligt tecken på att många har fått nog av det.

Varje politiker borde avkrävas ett svar på hur han eller hon avser att säkerställa att kvinnors löner kommer ifatt.

Därför är detnärmast deprimerande att SVT:s Agenda inte lät jämställdhet diskuteras i mer än två minuter av den nära två timmar långa partiledardebatten på söndagskvällen.

Den korta jämställdhetssekvensen var närmast ett skämt: Stefan Löfven hänvisade till något han läst i Kamratposten, Annie Lööf svarade med att RUT-avdraget är bra för kvinnor och Jonas Sjöstedt krävde samtyckeslagstiftning – sedan förde SVT diskussionen vidare till nästa ämnesområde. Det är inte konstigt att Feministiskt initiativ fortsätter växa i det sammanhanget.

Den svenska socialdemokratinoch vänstern har en historia av att genomföra feministisk politik i Sverige – från skolmat och barnomsorg, som möjliggjorde kvinnors inträde i arbetslivet, till varvade listor på valsedlarna.

Allt detta är självklart idag. På samma sätt kommer en delad föräldraförsäkring och en ”varannan damernas” i bolagsstyrelser snart att bli brett accepterat.

Så har det sett ut historiskt med i stort sett all jämställdhetspolitik i Sverige. Många är skeptiska på förhand men alla är nöjda i efterhand.

Vid Socialdemokraternas sidastår fackförbundet Kommunal, som med sina 500 000 medlemmar (varav 400 000 är kvinnor) är den kanske viktigaste jämställdhetsorganisationen i landet.

Det borde vara lätt att vinna en jämställdhetspolitisk debatt mot en borgerlighet som lutar sig mot skatterabatt på städning när jämställdhetspolitiken kommer på tal.

Men då måste den debatten föras. Då måste Stefan Löfven aktivt driva jämställdhetsfrågan. Den politiska och fackliga kampen för lika villkor mellan kvinnor och män kan inte trappa av på takten när vi fortfarande är långt ifrån faktisk jämställdhet.

Att stänga lönegapetmellan kvinnor och män är en anständighetsfråga.

Så länge frågan knappt diskuteras av de åtta riksdagspartierna bör ingen bli förvånad om vi får ett nionde i september.