Kan vi lita på polisen?

Artikeln publicerades

Man gjorde gällande att demonstranterna gått till våldsam attack mot ambulanser och kastat gatsten, men nu avslöjades detta försök att förvränga fakta av Skånska Dagbladet, som var på alerten och köpte inte rakt av polisens skönmålningar.

En polisforskare påpekade, att det inte var första gången som polisen gått ut med felaktiga fakta om sina insatser. Han nämnde både dödsskjutningarna i Husby 2013 och Alafors tidigare i år.

Polisens uppgift kanvara svår, men det finns skäl att misstänka att det inte handlat om några enstaka misstag, utan denna desinformation ingår i polisens nya strategi, där man anställer före detta journalister som kan hantera medierna och parera obekväma frågor.

Forskaren jämför polisen med partierna och de stora organisationerna som alla har stora propagandaavdelningar som har till uppgift att framställa sin verksamhet i så bra dager som möjligt. De är ju intresseorganisationer, men polisen är ju en myndighet som man ska kunna lita på i alla väder.

Limhamnsdribblet spär på medborgarnas misstro mot polisen och säger inte polisinformatörerna som det är, så får man ännu större problem med förtroendet än man redan har.

Själv jobbade jag på LO:s informationsavdelning på 70-talet, så jag vet vilka krav på lojalitet som ställs på en informatör. Man får hålla inne med sin egen uppfattning och hävda organisationens linje.

På 70-talet, då vi hade arbetskraftsinvandring, skrev jag litet för invandrare och det översattes till finska och jugoslaviska. Men när den svenska arbetslösheten började accelerera tyckte LO att det inte var läge för någon allmän invandring, vilket man fick skit för.

Då tyckte jag LO gick för långt. Men numera förstår jag inte varför vi ska importera arbetskraft utan specialkompetens när vi har nära tredubbelt så hög arbetslöshet som då. Det gynnar bara arbetsgivarna och håller nere lönerna.

Vi ska naturligtvis i första hand ta emot alla dem som flytt från krig och elände och söker sig en fristad här.

Men Reinfeldt borde lägga ner mer krut på att övertala sina kollegor i statsministerkretsen att ta emot fler flyktingar, till exempel våra grannländer som inte lägger många strån i kors för världens mest utsatta.

Han kan ju dessutom övertala sina moderata kommunalråd att öppna inte bara sina hjärtan utan också sina städer för flyktingar, för att det är de moderatstyrda kommunerna som är sämst på att ta emot flyktingar.

Finansminister Anders Borgflaggade för skattehöjningar på 25 miljarder när han drog sin show i samband med denna regerings sista kräftskiva på Harpsund i helgen.

Bankerna och försäkringsbolagen ska beskattas hårdare, sade han men det begriper ju alla att det är bankkunderna som får stå för det. De giriga bankerna sänker inga vinstmarginaler.

Istället för skattehöjningar för vanligt folk borde naturligtvis kravet vara att ta tillbaka de orättmätiga förmåner för de privilegierade som Anders Borg har infört som sänkt bolagsskatt, Rut-avdrag, de rikas jobbskatteavdrag och fördubbla fastighetsavgiften i storstäderna, som gett villaägarna där tiotusentals kronor varje år.

Anders Borgs besked borde väl i alla fall sätta fart på sossarnas valrörelse som hittills gått på sparlåga. Jag förstår inte varför sossarna numera inte kan driva valrörelse.

De verkar väldigt handfallna. Precis som de inte tror på vad de säger.

Och med handen på hjärtat så undrar jag om sossarna verkligen tror att de kan få bukt med arbetslösheten utöver den naturliga jobbtillväxten, utan bara kan gömma undan de arbetslösa i temporära åtgärder, vilket naturligtvis ändå är bättre än passivitet.

Jag tycker inte att de ska vara rädda för att förtidspensionera de utslitna som nu tvingas in i Fas 3. Själv fick jag vid 55 år halv sjukpension efter min stroke, vilket gjorde att jag kunde fortsätta att arbeta. Ska en ny regering göra något, så är det att återinföra delpensionen, så att äldre kan gå ner på halvfart.

Det var Göran Perssons sämsta beslut att han stoppade delpensionen.

Under valrörelserna på70-talet, då partiet fortfarande var en folkrörelse, var det ett djävla drag under galoscherna och Palme satte sinnena i brand, men nu när det finns gott om slätstrukna kostymsossar händer inget. Var kommer alla dessa B-lagslirare i Stockholm ifrån?

Sossarna där vill lägga ner Bromma flygplats tillsammans med Miljöpartiet, men det ska de ge fan i. Det finns ett avtal att Bromma ska vara kvar till 2038 som flygplats och det kan bara regeringen ändra på. Vi ute i landet behöver Bromma som flygplats och ska väl se till att den blir kvar.

Jag ser på Google att några sverigedemokrater retat upp sig på att jag skrivit vanvördigt om Jimmie Åkesson, vilket stimulerar mig oerhört. Särskilt när den av sina egna avsatte riksdagsmannen Thoralf Alfsson hetsar upp sig och skrämmer med att svenska jihadkrigarna i Syrien ska begå terrordåd i Sverige.

Men han har nog mer rätt än vanligt om den hotbilden, för både sossarna och moderaterna deklarerade i veckan att de vill förbjuda svenska medborgare att delta i terror och krig utomlands, fast den alltid försiktige Reinfeldt ville bara utreda.

Mest blåögd i veckan var Jimmie Åkesson som presenterade sitt fantasifoster till valmanifest på 300 miljarder, varav 24 miljarder till att slopa löneavgiften för småföretag. Det trodde han skulle betyda att de skulle kunna anställa fler och inte stoppa pengarna i egen ficka.

Tja Åkesson, hur blev det med den sänkta restaurangmomsen? Vart tog huvuddelen av den vägen?

 

 

Jan G Andersson

Ledarskribent