KD – regeringens lilla lojala högerparti

Artikeln publicerades

KD kämpar som vanligt för ett fortsatt liv i riksdagen. Det är normaltillståndet för de värdekonservativa krafterna i landet.

Partiet fyller 50 år i år och dess bästa tid var i slutet på 90-talet när partiledaren hette Alf Svenson. Under hans storhetstid låg partiet på 12 procent i väljarstöd.

Göran Hägglund kan bara drömma om dessa nivåer idag ett halvår före valet. Han kan inte mäta sig med föregångaren på partiledarposten, Alf Svensson från Gränna.

Svensson fångade upp stämningar i borgerligheten om värdegrunder och det lilla livet.

Göran Hägglund är mest stolt över att ha fått bort fastighetsskatten. Han är ett lojalt statsråd under paret Borg/Reinfeldt – de som bestämmer i högerregeringen.

Men när detdrar ihop sig till val måste Hägglund ändå försöka övertyga väljarna om partiets existensberättigande.

I förra valrörelsen pratade han om att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare borde tas bort. Han vill gärna vara pensionärernas vän i alliansen.

Från Hägglund hördes inget om detta i talet.

Det blev istället ett löfte om koncentration av den högspecialiserade vården till färre landsting.

Pensionärsorganisationerna som mobiliserar inför valrörelsen med krav på rättvisa skatter för pensionärer borde sätta in huvudstöten mot KD.

Där torde entusiasmen för fler jobbskatteavdrag var ytterst dämpad eftersom de ökar skatteklyftan mellan de som arbetar och de som har arbetat.

Det finns trotsallt uppfattningar i KD att en utveckling mot ökade klyftor nu måste brytas.

Partiet vill plötsligt höja taket i A-kassan. Försäkringen måste bättre motsvara en omställningsförsäkring mellan två jobb.

Men det kan Hägglund och KD glömma. Aldrig i livet att Borg/Reinfeldt tänker höja A-kassan. En allt sämre A-kassa ligger i linje med moderathögerns uppfattning om hur jobben växer till.

KD har valt att bli ett stödparti åt moderaternas så kallade arbetslinje. KD behöver stödröster från moderater för att hänga kvar i riskdagen.

Det kommer att straffa sig. Det finns spänningar inom KD. De mer värdekonservativa vill inte att partiet ska förlora sin själ för att vara moderaterna till lags.

Svidande valutvärderingar väntar om ett halvår.

 

 

Hans Bülow

Kolumnisten är politisk chefredaktör (S) för tidningen Sydöstran