Kim Jong-Un på symbolisk ridtur på vit häst

Nordkorea Artikeln publicerades
Kim Jong-Un till häst. Foto har getts ut av Nordkoreas regering. Inga oberoende journalister var välkomna under händelsen.
Foto: AP/TT
Kim Jong-Un till häst. Foto har getts ut av Nordkoreas regering. Inga oberoende journalister var välkomna under händelsen.

Stora händelser väntar i Nordkorea. Det rapporterar i alla fall den statliga nyhetsbyrån KCNA som öser ut beröm och bilder på landets diktator Kim Jong-Un som gjort en tur upp till det heliga berget Paektusan – ridandes på en vit häst i ett snötäckt landskap.

Oberoende journalister var inte välkomna att bevaka.

– Efter att ha bevittnat det stora ögonblicket, när han på toppen av Paektusan stod och tänkte, var alla tjänstemän som följde honom övertygade, med överväldigande känsla och glädje, att fantastiska åtgärder väntar som kommer att slå världen med beundran igen, rapporterar KCNA.

Vad det rör sig om för åtgärd är oklart, men Kim har i samband med andra stora händelser tagit sig till det symboliska berget, exempelvis efter ett kraftigt robottest 2017 och inför ett möte med Sydkorea.

Experter menar också att ridningen ska ses som en maktdemonstration från landet och att Nordkorea visar att det står upp mot internationella sanktioner och press på dess kärnvapen och ballistiska robotar.