Kokain längs franska stränder gäckar polisen

Frankrike Artikeln publicerades
Ett ton knark har hittats på Frankrikes Atlantkust. Knarket på bilden beslagtogs i USA vid ett annat tillfälle.
Foto: Matt Rourke/AP/TT
Ett ton knark har hittats på Frankrikes Atlantkust. Knarket på bilden beslagtogs i USA vid ett annat tillfälle.

Varifrån kommer de tusentals bylten med kokain som spolats upp i sydvästra Frankrike?

Mysteriet gäckar polisen, som under en månads tid fiskat upp över ett ton av den olagliga drogen.

Fynden har gjorts längs med en flera tiotals mil lång kustremsa på Atlanten – från Biarritz i söder till Rennes i norr.

Under en månads tid har över ett ton påträffats, enligt åklagarkammaren i Rennes.

– Varje tidvatten för med sig nya mängder. Vi talar runt 100 kilo om dagen, säger åklagaren Philippe Astruc till nyhetsbyrån AFP.

Mysterium

Varifrån kokainet kommer vet inte polisen. En ledtråd är texten som vissa av förpackningarna är försedda med – "Diamante" och "Brillante". Samma text fanns på de kokainbylten som påträffades på Floridas kust efter stormen Dorian i september.

– Vi har flera hypoteser. Just nu lutar vi åt att lasten kastades överbord, kanske på grund av ett mekaniskt fel på båten eller en storm, säger Philippe Astruc.

Utredare detaljstuderar just nu maritima loggar för Atlantöverfarten i hopp om ledtrådar, enligt nyhetsbyrån AFP.

Varnar för överdos

Men det är allmänhetens långa fingrar som är en av polisens främsta utmaningar. Tester har visat att kokainet är mycket rent – 83 procent – vilket innebär att det skulle kunna säljas dyrt på gatan.

Ovälkomna besökare har fått flera regioner att spärra av sina stränder. Tidigare i veckan greps en 17-åring från Toulouse som plockat på sig fem kilo kokain från stranden.

Han riskerar nu tio års fängelse för narkotikainnehav, skriver den franska nyhetssajten La Depeche.

– Vi fruktar att människor försöker komma åt de här produkterna och inta dem – vilket är otroligt farligt – och att langare och smugglare tänker "här kan vi tjäna en hacka", säger Philippe Astruc.

140 ton kokain

Beslagen av kokain har ökat i Europa under de senaste åren, enligt Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (EMCDAA).

De färskaste siffrorna kommer från 2017. Då beslagtog europeisk polis rekordmängden 140 ton kokain. Majoriteten påträffades i Belgien och Spanien, som länge varit Europas främsta portar för insmugglad narkotika.

Kokainet som smugglas in i Europa produceras i Sydamerika, främst i Peru och Bolivia, enligt EMCDAA. Frakten sker med båt från Brasilien eller med flyg från Venezuela via Afrika.

EMCDAA konstaterar att renheten i drogerna har ökat under senare år.

Fakta

Fakta: Kokain

Kokain är en centralstimulerande drog som framställs från kokabuskens blad. Det intas främst i pulverform, men kan också lösas upp och injiceras, eller rökas i form av crack.

Kokain är billigt att producera men säljs förhållandevis dyrt, varför det är mycket vinstgenererande. Colombia är världens främsta kokainproducent.

Kokainets effekter på hjärnan och kroppen är välstuderade. Vid lättare användning ger drogen högre energi, högre puls och ökad vakenhet.

Vid högre doser kan kokain leda till feber, svettningar och huvudvärk. Vid långvarigt bruk leder drogen ofta till rastlöshet och undernäring, eftersom ruset motar bort hungerkänslor. Näsan skadas också av att sniffa pulvret under en längre tid.

Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN)

Visa mer...