Nyheter

Kryssningsfartyg på väg mot hamn – tre svårt skadade

Norge (TT) Artikeln publicerades
Besättningsmedlemmarna från det kapsejsade lastfartyget Hagland Captian får hoppa i havet för att kunna bärgas med helikopter.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix / TT
Besättningsmedlemmarna från det kapsejsade lastfartyget Hagland Captian får hoppa i havet för att kunna bärgas med helikopter.

Kryssningsfartyget som råkade i sjönöd vid Norges kust tar sig nu i maklig takt in mot land, och väntas vara framme under eftermiddagen.

Lördagskvällen blev dramatisk och fartyget var mycket nära att gå på grund.

Viking Sky går för egen maskin med en hastighet kring sju knop, men följs av bogserbåtar.

– Evakueringen har satts på paus och fartyget går mot Molde, säger Einar Knutsen vid räddningscentralen HRS till TT.

Totalt har 479 av de 1 373 personerna ombord tagits i land med helikopter, enligt nyhetsbyrån NTB. Under hela natten flög tre helikoptrar i skytteltrafik för att få i land passagerarna.

De nära 900 personerna som är kvar ombord kan känna sig trygga, enligt Knutsen. Båten väntas vara i hamn omkring klockan 15.

– Det ser ut som att vi ska lyckas ta båten in till Molde med resten av passagerarna. Kommunen har full krisberedskap för när båten anländer, säger Jan Arve Dyrnes vid Fræna kommun, dit de flesta evakuerade tagits hittills, på en presskonferens.

Enligt amerikanen Rodney Horgen som var med på kryssningsfartyget har det senaste dygnet varit skrämmande.

– Det bästa ordet att beskriva det är surrealistiskt. Vi satt i restaurangen när skeppet började kränga kraftigt från sida till sida. Människor föll och bordsskivor gled på golvet, säger han till NRK.

Han beskriver hur vattnet drog med sig 20 till 30 personer och hur han tänkte att det var slutet. Rodney Horgen blev under söndagsmorgonen evakuerad och är nu på ett hotell i Molde med flera andra av de räddade.

Tre av de passagerare som har evakuerats från kryssningsfartyget Viking Sky är allvarligt skadade och har tillsammans med ytterligare tolv personer förts till sjukhus, uppger NTB. Vid halv sex-tiden på morgonen hade 313 personer flugits i land med helikopter och satts i säkerhet, uppger VG.

Samtidigt har läget ombord på skeppet åtminstone tillfälligt förbättrats något. Tre av motorerna är åter i drift och fartyget är nu lättare att manövrera.

– Situationen är stabil. Motorerna fungerar bra och läget är stabilt ombord.

Evakueringen har pågått hela natten och beräknas fortsätta i många timmar till. Tre helikoptrar som kan ta upp till 15 personer kör skytteltrafik mellan Viking Sky och fastlandet.

Evakueringsarbetet fortsätter vid det norska kryssningsfartyget med 1 300 personer ombord som har fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg
Evakueringsarbetet fortsätter vid det norska kryssningsfartyget med 1 300 personer ombord som har fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust.

Det blåser fortsatt kuling på platsen och videoklipp som sprids på Twitter visar hur bord och stolar far fram över golvet på det vilt krängande kryssningsfartyget. Räddningsarbetet pågår dock för fullt med samma kapacitet som under lördagen.

– Arbetet går lite mer långsamt på grund av nattens mörker, men annars ligger insatsen på samma nivå, sade Per Fjeld, talesman på HRS vid midnatt.

Under lördagen, när det fortfarande var storm på platsen, och inga av Viking Skys motorer fungerade, ska fartyget ha varit 100 meter från att gå på grund, uppger lotsar i Møre och Trøndelag. Besättningen kämpade i mer än en halvtimme med att förankra fartyget, och när de till slut lyckades var de farligt nära land.

– De var väldigt nära grundstötning. Det var nog ingen rolig upplevelse att vara ombord på fartyget då, säger Emil Heggelund, driftsansvarlig för lotsarna, till Bergens Tidene.

Kryssningsfartyget Viking Sky har fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust.
Foto: Odd Roar Lange/NTB Scanpix/TT
Kryssningsfartyget Viking Sky har fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust.

Ett lastfartyg med nio mans besättning som var på plats för att bistå i räddningsarbetet fick under kvällen motorstopp och slagsida. För att kunna evakueras uppmanades besättningen att hoppa i havet för att kunna plockas upp av räddningshelikopter.

– Vi har hämtat upp samtliga nio. De hade hoppat i vattnet en efter en när det blev alltför svårt att rädda dem direkt från skeppet, säger Per Fjeld.

Flera mindre räddningsbåtar har tvingats vända på grund av de höga vågorna.

Alla som räddas från Viking Sky och inte behöver föras till sjukhus tas omhand av Röda korset och frivilliga boende i Hustad, norr om Molde. De får mat, filtar och kläder, om de behöver det. Därefter körs de till hotell i Molde och Kristiansund.

– Det är en dramatisk situation. Vi är förberedda för att ta emot alla som var ombord på fartyget. Vi planerar också för hur vi ska hantera situationen, det ser ut att bli en lång räddningsaktion, säger Jan Arve Dyrnes på Fræna kommun, dit de flesta räddade förs.

Viking Sky skickade strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen nödmeddelande och bad om assistans efter motorproblem.

Ombord fanns från början 915 passagerare och 458 besättningsmedlemmar enligt rederiet Viking Ocean Cruises. Fartyget var på väg från Tromsø till Stavanger.

Ett norskt kryssningsfartyg med 1 300 personer ombord har fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust. Evakueringen av passagerare pågår.
Foto: Frank Einar Vatne / NTB scanpix / TT
Ett norskt kryssningsfartyg med 1 300 personer ombord har fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust. Evakueringen av passagerare pågår.