Nyheter

Lagförslag: Sondmatning grundläggande behov

Sjukvård Artikeln publicerades
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: Hossein Salmanzadeh / TT
Socialminister Lena Hallengren (S).

Andning och sondmatning ska åter ge rätt till personlig assistans för funktionshindrade. Lagen är tänkt att ändras från 1 juli.

– Detta ska rätta till en av de mest grundläggande bristerna i nuvarande lag, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Lagändringen bedöms beröra ett 50-tal barn, som fått indragen personlig assistans på grund av att Försäkringskassan tolkning av nuvarande lag.

– För föräldrar och familjer innebär detta en trygghet och en vetskap om att deras barn har den tillsyn som andning och sondmatning kräver, säger Hallengren.

Lagförslaget innebär att sondmatning och andning ska utgöra sådana grundläggande behov som kan ge rätt till personlig assistans.

Förslaget skickas nu ut på remiss. Det var en del i uppgörelsen om regeringssamarbete, januariavtalet, mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Men även andra partier har efterlyst en lagändring.

I Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget, som riksdagen antog i december, fanns 350 miljoner kronor avsatta för ändamålet. Riksdagen uppmanade då också regeringen att komma med ett lagförslag.

Kommer pengarna att räcka?

– Vi får se exakt hur mycket det blir, men vi kommer att ta ansvar för finansieringen, säger Hallengren.

Regeringen, C och L ska enligt januariavtalet samarbeta om statsbudgeten. Promemorian har tagits fram av en arbetsgrupp i socialdepartementet. (TT)