Larsson segerskytt igen för AIK

Fotboll Artikeln publicerades
Sebastian Larsson blev segerskytt i 2–1-vinsten mot Häcken med ett nytt straffmål.
Foto: Adam Ihse/TT
Sebastian Larsson blev segerskytt i 2–1-vinsten mot Häcken med ett nytt straffmål.

Han sänkte Djurgården i derbyt och klev fram till straffpunkten igen i toppmötet mot Häcken.

Sebastian Larssons straffmål innebar 2–1-seger och fortsatt guldstrid för AIK, efter flera omdiskuterade domslut.

AIK är uppe i serieledning, i alla fall i väntan på Djurgårdens match mot Helsingborg på måndagskvällen.

För Häcken blev det i stället en nattsvart förlust, tappad tätkontakt – och upprörda känslor. Glenn Nyberg och hans domarkollegor lär inte stå särskilt högt i kurs på Hisingen efter förlusten, där både Chinedu Obasis ledningsmål och situationen som ledde till Sebastian Larssons 2–1-mål väckte vilda reaktioner.

Häckentränaren Andreas Alm var efter matchen fortfarande rejält irriterad.

– Det blir lite dålig förlorare-stämpel på det när man säger att domarbeslut kan ha avgjort matchen, men de missar när Rasmus (Lindgren) blir knuffad i ryggen och så får vi 1–0 emot oss. Tyvärr blir det vårt fall, säger Alm.

– Sedan är det en straff, men jag hittade fyra frisparkar och tre straffar i den situationen.

"Jobbig mot domarna"

Häckenspelarna var efteråt enhälliga i sin kritik mot domarteamet, som efter matchen också fick besök av Andreas Alm i sitt omklädningsrum.

– Jag har varit jättejobbig mot domarna i år, även efteråt på mejl. Men de har slutat att svara, så dialogen finns inte längre, förklarar Alm.

Det var Häcken som inledde klart bäst. Men på ett AIK-inlägg efter knappt en halvtimmes spel lyckades i stället Chinedu Obasi hålla undan för Rasmus Lindgren i straffområdet och placera in bollen bakom Häckenmålvakten Peter Abrahamsson.

Häcken kom visserligen tillbaka efter paus, när Kwame Kizito slog en perfekt passning till Paulinho vid straffområdesgränsen. Men varken fjolårets skyttekung eller Häcken fick glädjas särskilt länge när kvitteringen satt i krysset – bara några minuter senare fick Paulinho en straff emot sig, när Karol Mets föll i Häckens straffområde.

Fick revansch

Inte heller den här gången hjälpte protesterna mot domarteamet. I stället stegade Sebastian Larsson fram till straffpunkten och avgjorde, precis som i derbyt mot Djurgården (1–0) före landslagsuppehållet.

– Självklart är det press, både mot Djurgården och i dag. Man funderar lite, säger Larsson.

– Han (Abrahamsson) höll sig lugn och har ju räddat en del straffar. Och han räddade min straff mot dem i fjol på Friends, min första. Så det var skönt att få lite revansch i dag.

Situationerna som föregick AIK:s båda mål ville Sebastian Larsson dock inte kommentera närmare.

– Inga kommentarer alls. Han (Alm) får säga precis vad han vill och ha sina känslor. Det är fotboll, säger han.

– Jag har inte sett situationerna igen. De ville ha frispark vid 1–0, vi ville ha frispark vid 1–1 och vid straffen stod jag vid halva plan. Så jag har ingen aning.