Maktlistan 2016 del 2: Plats 36-23

Kalmar Artikeln publicerades
Miljöpartisten Akko Karlsson får lämna listan, där hon återfanns på plats 37 förra året.
Miljöpartisten Akko Karlsson får lämna listan, där hon återfanns på plats 37 förra året.

Bara ett nytt namn på denna del av listan, men hela sju stycken som ligger kvar på samma plats. Förra årets placering inom parentes.

36 (28) Lars Mattsson

Lämnade Kalmar FF:s styrelse vid årsmötet i mars, efter att som vice ha fått ta ett stort ansvar under ordinarie ordföranden Nybloms vistelse i Spanien. Tufft ekonomiskt för landstingets primärvårdschef, avvikelserna mot budgeten är betydande, inte minst på grund av att man tvingas använda många hyrläkare. Gift med Swedbanks chef Karin Mattsson och svärson till förre kommunalrådet Kjell Henriksson.

35 (35) Mari Kadowaki

Det har varit ett turbulent år för Mari Kadowaki och Saft, som tvingats dra ner på personalstyrkan på grund av minskad efterfrågan. Samtidigt fick företaget en ny ägare, den franska oljejätten Total Group, och batterifabriken i Oskarshamn firade 100 år.

34 (34) Örjan Molander

Länsmuseets chef tvekar inte att ta politisk ställning. ”Agerar vi verkligen på ett humant sätt?”, frågade han sig på Facebook efter en föredragning om flyktingsituationen. Molander drömmer om en stor takservering på länsmuseet med utsikt över sundet och Öland. Dottern Matilda Molander, oberoende liberal, är numera en av landets mest hyllade politiska skribenter och en tung röst på Dagens Nyheters ledarsida.

33 (10) Svante Samuelsson

Kalmar FF:s tidigare klubbchef har startar eget konsultföretag. Men det är inte många som tror att han tänker sig en framtid i branschen. Förutom de jobberbjudanden han får från andra fotbollsklubbar säger ihärdiga rykten att han kan vara på väg till Kalmarhem. Nuvarande direktören för bostadsbolaget, Bibbi Johansson, kommer snart att gå i pension. Omtyckte Samuelsson kan vara efterträdaren.

32 (32) Anders Enström

Stort inflytande som ytterst ansvarig för allt som skrivs i Smålands största tidning. Har tagit debatten efter anklagelser om mörkning av nyheter i Barometern, där han var illa ansatt en tid. Ytterst ansvarig för tidningens satsning på TV-sändningar, som tagit en hel del resurser från papperstidningens redaktionella arbete.

31 (31) Anders Österberg

Händelserikt år för Anders Österberg. Vid sidan av det stora varslet på OKG, där 280 tjänster försvinner i samband med stängningen av O1:an och O2:an, har Österberg jobbat med fusionen mellan näringslivsbolagen Företagscentrum och Attraktiva Oskarshamn.

30 (30) Peter Akinder

Trots att det snart är tio år sedan Östra Småland/Nyheternas politiske chefredaktör arbetade i statsrådsberedningen har han kvar kontakterna från den tiden. Förre statsministern Göran Persson och förre partiordföranden Håkan Juholt tillhör vänkretsen. Tillhör vänsterfalangen inom partiet. Kontakterna med den nya regeringen är lite sämre.

29 (29) Ola Johansson

Alla har bara gott att säga om Ola Johansson, som basar över kommunens egna företag. Krisen för KIFAB när universitetet flyttar ser ut att ha avvärjts av kommunala skolsatsningar. Men flyglinjen till Berlin blev ett misslyckande trots att Johansson presenterat positiva kalkyler. När det kommunala stödet på 11 miljoner tog slut lades också linjen ner och Ola Johansson var förvånad.

28 (Ny) Anders Klevsand

Att efterträda Svante Samuelsson som klubbchef för Kalmar FF innebär ett direkt insteg på maktlistan. Ännu har väl Klevsand inte gjort så stora avtryck. Starkt kopplad till tidigare klubbordföranden Anders Nyblom genom jobb på Nyblomgruppen och på Halltorps gästgiveri. Stannade bara ett halvår som vd för Växjö Lakers men har lovat att det ska bli längre tid i KFF.

27 (27) Marcus Holm och Johan Uhlin

Det delade ledarskapet mellan platscheferna på Scania verkar fungera. Företaget har gjort miljardinvesteringar i Oskarshamn och tillverkar fler lastbilshytter än någonsin tidigare. Lanseringen av en ny hytt gjordes till en stor internationell nyhet med premiärvisning på Grand Palais i Paris. Scania är länets i särklass största arbetsgivare med fler anställda än de flesta kommunerna.

26 (24) Mattias Adolfsson (S)

Har synts lite mindre det här året än tidigare. Ansvarig för att det ges möjligheter till den nu pågående byggboomen i Kalmar. Men har också fått kritik för många av projekten. Kritiserad för att kommunen försöker visa ännu mer sensationella siffror vad gäller byggnation än vad som i själva verket byggs.

25 (23) Kay Wiestål

Fyllde 76 år i oktober och är fortfarande den som håller i trådarna när kronprinsessan Victoria firas på Borgholms idrottsplats. Evenemanget har vuxit till mycket mer än ett födelsedagsfirande. Hyllad i en stor artikel av Expressens dåvarande hovreporter Johan T Lindwall i en stor artikel inför årets 14 juli. Har haft en del sjukdomssmällar och trappar ner på engagemangen.

24 (26) Peter Wretlund (S)

Wretlund har visat handlingskraft efter stängningsbesluten för O1:an och O2:an. Har legat på sina partikamrater i regeringen med blåslampa. Regeringen har dock ännu inte utlovat statligt stöd till Oskarshamn. Men lokalt har det mäktiga kommunalrådet stärkt sin personliga ställning. Han är totalt ohotad som ledare för länets rikaste kommun och det är svårt att se hur något skulle kunna ändra det.

23 (25) Dzenita Abaza (S)

Ensam kvinna och ensam invandrare i Kalmars makttopp. Abaza har fått fronta på tuffa frågor som tiggarlägret vid Salve. Ibland ifrågasatt, men kommunalrådet med rötterna i Bosnien manövrerar bland blindskären i de lokala politiska vattnen. Sugen på ännu större uppgifter? Nej, där intar hon en klädsamt och mycket svenskt blygsam attityd. För närvarande har hon inga sådana ambitioner, påpekar hon.


Ut från listan

Från plats 37 förra året: Akko Karlsson (MP)

Miljöpartiets frontperson i norra länet under många år. I dag vice ordförande i Regionförbundet och ledamot av landstingsfullmäktige. Har tagit några steg tillbaka.

Från plats 33 förra året: Ragnhild Holmberg

Chefen för länets sjukhus har haft en rejält tuff sommar och höst. Tvingades dra ner på antalet vårdplatser på sjukhusen. Har nu aviserat att hon slutar på sin tjänst under 2017. Känd för att dela ut "guldstjärnor" till de förvaltningar och personer som gjort bra jobb. Har man aviserat sin avgång sjunker inflytandet som en sten.